Fitnes

Opasnosti od bademovog mleka

Zašto se isplati odustati od latte-a?

Korišćenje biljaka, a odbacivanje proizvoda životinjskog porekla trend je u poslednjih 5-6 godina. Kravlje mleko je zaista kontroverzan proizvod, većina istraživača i dalje smatra da ga odrasla osoba ne bi trebalo koristiti, ali u ovom slučaju postavlja se pitanje: šta treba koristiti kao zamenu?

Pre je bilo najpopularnije biljno sojino mleko koje se moglo pronaći gotovo svuda. Od sojinog mleka su pravljeni jogurti, sir - sve ono na šta smo navikli da pravimo od životinjskog mleka. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, bademovo mleko steklo je ogromnu popularnost, terajući soju u pozadinu.

Šta je tajna uspeha?

Prvo, bademovo mleko ima prijatan orašasti ukus, za razliku od sojinog mleka, koje ima specifičan ukus, koji ne vole svi. Drugo, svi nutricionisti sveta, kao jedan, hvale badem zbog njegovih izuzetnih korisnih svojstava: visokog sadržaja biljnih proteina, vitamina A, B i E, gvožđa, cinka, zdravih masti i aminokiselina. Bademi imaju blagotvoran uticaj na organizam pružajući širok spektar delovanja: od poboljšanja stanja kože do prevencije kardiovaskularnih bolesti. Međutim, bez obzira koliko koristi badem donosi našem telu, proizvodnja bademovog mleka donosi ogromnu štetu ekologiji.

Činjenica je da se 80% konzumiranih badema u svetu uzgaja u Kaliforniji, koja sada pati od jake suše.
Zbog globalnog zagrevanja i povećanja prosečne godišnje temperature vazduha, većina kalifornijskih predela postalo je potpuno presušeno. Kako ne bi izgubili ogromne useve badema (a u proseku je potrebno 5 litara vode za uzgajanje jednog oraha, američki farmeri su morali da nađu alternativni izvor vode za navodnjavanje. Korite podzemne vode. Tako smo došli do same suštine.

Prvo, mnogo više vode se uzima za stabla badema iz podzemnih bunara nego što se u načelu može oporaviti, što bi u budućnosti moglo oduzeti Kaliforniji zalihe sveže vode. Drugo, u procesu bušenja bunara narušava se prirodni pejzaž, što je već dovelo do propadanja tla, a to zauzvrat povećava rizik od urušavanja mostova, velikih zgrada i može izazvati zemljotrese. Ali uprkos svemu navedenom, količina proizvedenog badema raste eksponencijalno, u direktnom srazmeri sa potražnjom. Nisu svi spremni svesno da konzumiraju, razmišljajući o posledicama po planetu, a potražnja, kao što znate, stvara ponudu.

U trenutnoj situaciji ekološke krize, vredi razmišljati ne samo o svojim preferencijama ukusa, već i o tome kako će naredna kafa ili porcija sa bademovim mlekom uticati na stanje naše planete.

 

Povezane teme

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada redovno idete na masažu?

Prijatan način da se oslobodite stresa i postignete skladno i zdravo telo.

Make up

Irina Šajk u novoj reklamnoj kampanji Pat McGrath

Pre mesec dana Irina Šajk ukrasila je novu reklamnu kampanju za vansezonsku kolekciju brenda Burberry, a sada se pojavila u videu kozmetičkog brenda Pat McGrath Labs, posvećenom n...

Kosa

Neka svaki dan bude dobar dan za tvoju kosu

Svima nam se to dešavalo - uveče potpuno svesno odaberemo da ne operemo kosu, naivno verujući da će naša frizura i sutradan izgledati dobro. Bezbrižno zaspimo, a ujutru…

Parfemi

Yes I Am: miris za najpouzdanije devojke

Miris kupina za vrlo cool devojke.

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.