Fitnes

Opasnosti od bademovog mleka

Zašto se isplati odustati od latte-a?

Korišćenje biljaka, a odbacivanje proizvoda životinjskog porekla trend je u poslednjih 5-6 godina. Kravlje mleko je zaista kontroverzan proizvod, većina istraživača i dalje smatra da ga odrasla osoba ne bi trebalo koristiti, ali u ovom slučaju postavlja se pitanje: šta treba koristiti kao zamenu?

Pre je bilo najpopularnije biljno sojino mleko koje se moglo pronaći gotovo svuda. Od sojinog mleka su pravljeni jogurti, sir - sve ono na šta smo navikli da pravimo od životinjskog mleka. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, bademovo mleko steklo je ogromnu popularnost, terajući soju u pozadinu.

Šta je tajna uspeha?

Prvo, bademovo mleko ima prijatan orašasti ukus, za razliku od sojinog mleka, koje ima specifičan ukus, koji ne vole svi. Drugo, svi nutricionisti sveta, kao jedan, hvale badem zbog njegovih izuzetnih korisnih svojstava: visokog sadržaja biljnih proteina, vitamina A, B i E, gvožđa, cinka, zdravih masti i aminokiselina. Bademi imaju blagotvoran uticaj na organizam pružajući širok spektar delovanja: od poboljšanja stanja kože do prevencije kardiovaskularnih bolesti. Međutim, bez obzira koliko koristi badem donosi našem telu, proizvodnja bademovog mleka donosi ogromnu štetu ekologiji.

Činjenica je da se 80% konzumiranih badema u svetu uzgaja u Kaliforniji, koja sada pati od jake suše.
Zbog globalnog zagrevanja i povećanja prosečne godišnje temperature vazduha, većina kalifornijskih predela postalo je potpuno presušeno. Kako ne bi izgubili ogromne useve badema (a u proseku je potrebno 5 litara vode za uzgajanje jednog oraha, američki farmeri su morali da nađu alternativni izvor vode za navodnjavanje. Korite podzemne vode. Tako smo došli do same suštine.

Prvo, mnogo više vode se uzima za stabla badema iz podzemnih bunara nego što se u načelu može oporaviti, što bi u budućnosti moglo oduzeti Kaliforniji zalihe sveže vode. Drugo, u procesu bušenja bunara narušava se prirodni pejzaž, što je već dovelo do propadanja tla, a to zauzvrat povećava rizik od urušavanja mostova, velikih zgrada i može izazvati zemljotrese. Ali uprkos svemu navedenom, količina proizvedenog badema raste eksponencijalno, u direktnom srazmeri sa potražnjom. Nisu svi spremni svesno da konzumiraju, razmišljajući o posledicama po planetu, a potražnja, kao što znate, stvara ponudu.

U trenutnoj situaciji ekološke krize, vredi razmišljati ne samo o svojim preferencijama ukusa, već i o tome kako će naredna kafa ili porcija sa bademovim mlekom uticati na stanje naše planete.

 

Povezane teme

Parfemi

Pet finih i toplih mirisa za jesen

Početak svake nove sezone krije potrebu za promenama.

Parfemi

Lejdi Gaga u reklami za novi miris Valentino - Voce Viva

U julu je postalo poznato da je Lejdi Gaga postala zaštitno lice novog mirisa Valentino Voce Viva, a sada je modna kuća predstavila reklamnu kampanju uz učešće zvezde, posvećenu...

Nega kože

CHANEL - LE LIFT Creme de Nuit

Radimo i pronalazimo trenutke da učinimo stvari koje zaista volimo: želimo sve!

Kosa

Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Make up

Misliš da poznaješ Avon? Razmisli ponovo.

Avon lansira novu brend kampanju: ,,Gledaj me sada”

Nega kože

Koja je razlika između oksigenacije i hidratacije kože?

Da li ste ikada išli na tretman lica kiseonikom ili kupili kremu koja sadrži kiseonik kao glavni sastojak?

Parfemi

Rubin, smaragd i safir: „dijamantski“ mirisi sestara Kardašijan

Sestre Kardašijan ne prestaju da oduševljavaju fanove: ovog puta lepotice su objavile kolekciju mirisa koja je inspirisana dragim kamenjem - rubinom, safirom i smaragdom.

Fitnes

Pripremite čaj od banane za dobar san

Recept za najpopularnije "umirujuće" piće nam otkriva šef kuhinje joga centra u Indiji!

Nega kože

Eliksir mladosti: omiljeni preparat za lice Žizel Bundšen

Poznati supermodel Žizel Bundšen prepoznata je kao jedna od najlepših žena na svetu.

Nega kože

10 najboljih sastojaka za negu kože prema Google pretraživaču

Ako postoji nešto za šta je Internet dobar, to je svakako činjenica da možete upoznati najnovije proizvode za negu kože i ključne sastojke svakog losiona i kreme.