Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete krastavce?

Da li je tačno da popularno povrće pomaže u održavanju nivoa hidratacije? I zašto je bolje ne jesti krastavce noću?

Ljudi se uslovno mogu podeliti u dve grupe prema ponašanju u ishrani „čovek paradajz“ ili „čovek krastavac“. Ova klasifikacija se proverava vrlo jednostavno - koje povrće ćete dodati malo više ako pripremate salatu? Ili, recimo, ukrasiti tanjir?

Krastavac je član porodice bundeve. Imamo osećaj da tako popularna povrtna kultura ne može biti lek, ali krastavci se u tradicionalnoj indijskoj medicini koriste od davnina. Međutim, paradoks je u tome što se u davnim vremenima krastavac smatrao užasno otrovnim, pošto je bio vrlo gorak. Zbog toga su ga koristili u mikro dozama kao lek. Uprkos ogromnim poljoprivrednim istraživanjima krastavca, objavljeno je relativno malo naučnih podataka o hemijskom profilu i terapijskom potencijalu ovog povrća.

Uopšteno rečeno: pored ogromne hidratacije tela, krastavac ima potencijalnu antidijabetičku i antioksidativnu aktivnost; a takođe i sa solidnim dejstvom čišćenja, uklanjajući hemijskih toksina.

Njegov sveži sok koristi se za negu kože, pružajući rashlađujući i umirujući efekat i smanjuje otok.

Da li je tačno da krastavci zamenjuju vodu? Delimično.

Oni koji se prisiljavaju da silom piju vodu zaista mogu delimično zameniti potreban dnevni unos tečnosti salatama od krastavaca. Na kraju krajeva, sadrži 95% vode - to nam pomaže ne samo da održavamo hidrataciju tela, već i uklanjamo višak tečnosti i sprečavamo stvaranje bubrežnih kamenaca. Zbog toga istraživači preporučuju jedenje krastavaca po vrućem vremenu ili neposredno nakon vežbanja. Zbog vode krastavci imaju vrlo malo kalorija (15 kcal na 100 g), masti (0,1 g) i holesterola. Međutim, takav vodeni sastav je u velikoj meri „isprao“ i druge korisne osobine povrća. Krastavci po vitaminima zaostaju za kolegama - njihova koncentracija je neverovatno niska.

Da li je tačno da krastavci pomažu u prevenciji raka?

Naučnici su iz krastavca izdvojili nekoliko biološki aktivnih jedinjenja, uključujući najkarakterističnije za ovo povrće, kukurbitacin. Ova supstanca pomaže našem telu da uništi atipične ćelije, odnosno one koje potencijalno mogu dovesti do stvaranja malignog tumora. Zaštita od karcinoma je glavna prednost upotrebe kukurbitacina. Međutim, ovaj element ima jednu „stranu“ - može izazvati nadimanje kod osoba sa lošom probavom. Zbog toga se krastavci u principu ne preporučuju da se jedu pre spavanja.

Da li je tačno da krastavci jačaju kosti?

Doktor medicinskih nauka, američki profesor i stručnjak za kliničku farmakologiju Haik S. Arakelian jedan je od retkih koji se danas bavi potpunim proučavanjem krastavaca i objavio je nekoliko naučnih članaka. I dokazao je - uostalom, u njemu su se sačuvali neki vitamini. Na primer, vitamin K, koji je povezan sa zdravim kostima, koje su manje sklone prelomima. Istina, i ovde je zanemarljivo - jedna šolja krastavca sadrži 8,5 mcg vitamina K, dok se ženama preporučuje da konzumiraju 90 mcg dnevno, a muškarcima 120 mcg.

Da li je tačno da krastavci štite naša srca?

Američko udruženje za istraživanje srca podstiče ljude da unose više vlakana, jer to može pomoći u sprečavanju nakupljanja holesterola i, kao rezultat, kardiovaskularnih problema. Krastavci su odličan izvor vlakana.

 

Povezane teme

Kosa

Najbolja ulja za zdravu i sjajnu kosu

Za suvu i lomljivu kosu, za rast i perut - otkrivamo vam sve o najboljim uljima za kosu.

Nega kože

Keramidi umesto retinola: najbolji sastojak protiv starenja kože

Naša koža sastoji se skoro od 50 procenata ceramida (keramida), pa ne treba da čudi što ovaj sastojak igra vitalnu ulogu u određivanju izgleda i osetljivosti naše kože.

Nega kože

Silikoni u kozmetici: 7 dobrih razloga da ih izbegavate

Reći ćemo vam šta su zapravo silikoni, kakav efekat imaju na našu kožu i kako (i što je najvažnije) da ih prepoznamo u proizvodima.

Parfemi

Vreme i staklo: kako pravilno čuvati omiljene parfeme

Da ne bi izgubili miris i jedinstveni šarm.

Fitnes

Zašto su slatkiši neophodni našem telu

Da li je pametno izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane?

Nega kože

Suve usne: 10 saveta za zaštitu usana zimi

Kako se otarasiti suvih i perutavih usana tokom hladne sezone?

Fitnes

8 namirnica koje možete da jedete noću kako ne biste naštetili figuri

Iz nekog razloga, hrana postaje posebno ukusna i poželjna noću. Pročitajte o tome kako kombinovati posao sa zadovoljstvom u našem materijalu.

Parfemi

Sa mirisom mora, maslinovog drveta i shea maslaca: kolekcija L'Occitane za muškarce

Ukoliko želite da poklonite svom partneru mirise inspirisane prirodom.

Parfemi

Anemone, bršljan i kamilica: botanička reklamna kampanja Loewe Perfumes

Beauty snimanje nove kolekcije mirisa Botanical Rainbow.

Parfemi

Costa Azzurra - Tom Ford

Sunčano blaženstvo, primorska estetika i jedinstvena čarolija mediteranske atmosfere - u jednoj bočici.

Parfemi

Parfem sa mirisom proleća: pokazuje Kaja Gerber

Na šta miriše proleće? Ko zna, možda je to novi miris DAISY MARC JACOBS SPRING Marca Jacobsa.

Fitnes

Gvinet Paltrou lansira svoj prvi wellness vibrator

Seksualno zdravlje je novi izvor prihoda holivudske glumice.