Ostavljate cigarete? Evo kako da oporavite kožu od dugogodišnje nikotinske zavisnosti

Da cigarete uništavaju kožu i čine da ona izgleda i do 15 godina starije nije nikakva tajna. Možda ste primetili diskoloraciju, akne, bore ili ekcem kao rezultat korišćenja nikotinskih proizvoda i pali u očaj. Ipak, nije sve izgubljeno – postoje trikovi koji će vam pomoći da uz pravilnu negu svoje lice oporavite i obrišete znake starenja.

Dobra vest je da će vaša koža krenuti da vraća svoj sjaj čim prestanete sa pušenjem. Unos nikotina isušuje kožu, čini je mnogo osetljivijom na temperaturu, i uništava prirodnu elastičnost kože. Ipak, već šest meseci nakon ostavljanja cigareta, primetićete da vam se tonus lica značajno poboljšao. Ako želite da vidite rezultate što pre, predlažemo da iskoristite ove savete stručnjaka kako bi vaše lice dočekalo leto u najboljem stanju.

VITAMIN C

Unos vitamina C ključni je faktor u usporavanju procesa starenja, kao oporavka kože nakon ostavljanja nikotina. Pomorandže, limun, paprike i jagode samo su neke od namirnica bogatih vitaminom C, a možete koristiti i suplemente. Osim toga, na tržištu postoji pregršt topikalnih proizvoda koje možete koristiti u borbi protiv oštećenja izazvanih pušenjem.

8 SATI SNA

Jedan od osnovnih faktora zdrave i lepe kože jeste redovan san. Bez osam sati sna, neće vam pomoći nikakvi preparati i tretmani, te je redovan i dobar odmor ključni deo mladelačke i sjajne kože definitivno spavanje. 

KORISTITE ZAŠTITNI FAKTOR

Nema goreg dua od kombinacije pušenja i UV zraka. Ako želite da sprečite starenje kože, a i dalje pušite, bar povedite računa da svoje lice ne izlažete štetnim sunčevim zracima, te da zaštitni faktor nanosite čak i zimi. 

LASER

Ako je šteta izazvana pušenjem već tolika da sumnjate da će kvalitetna krema biti od velike pomoći, možete se častiti tretmanom koji uz pomoć lasera licu vraća čvrstinu, briše bore i popravlja boju lica, kao i tonus. Nakon što ostavite duvan, novac koji ste uštedeli možete potrošiti na procedure koje će za manje od sat vremena obrisati štetu koju ste svom licu naneli nikotinskim stažom. 

SOK OD ŠARGAREPE 

Nakon što bacite svoj poslednji pikavac, sok od šargarepe će biti vaš najbolji saveznik u izbacivanju toksina u što kraćem vremenskom roku. Šargarepe su pune beta karotena, biotina, kao i vitamina A i B6 – ako budete pili ovaj sok, već nakon nedelju dana primetićete da vam lice izgleda svežije i odmornije. 

MASAŽA LICA

Iako bore možete rešiti filerima za samo nekoliko minuta, prirodni pristup je uvek bolje rešenje.  Japanska Tanaka masaža odlična je strategija uz pomoć koje ćete uspeti da izgledate čak nekoliko godina mlađe. Masažu možete raditi sami, ali je potrebno da budete revnosni da je radite svako jutro i veče uz dobru kremu ili kvalitetno ulje vitamina E. 

JOGA 

Ako ste mislili da uz pomoć joga asani možete oblikovati samo telo, varate se. Postoje vežbe za lice koje će pomoći da vaši mišići lica ojačaju, čime ćete moći da podignete jagodice, definišete oblik vilice i vratite jedrinu izgubljenu zbog godina pušenja.