Zašto ne smete da “varate” dok ste na dijeti?

Koliko god se u poslednje vreme borili protiv dijeta-kulture, većini nas “običnih smrtnika” i dalje se dešava da se “zanesemo” pa da nakon nekoliko dana shvatimo da smo se ponovo ugojili te da je jedini način da se vratimo na kolosek malo stroži pristup ishrani. Znamo da dijete uglavnom nisu zdrave, da im je efekat kratkoročan i da je uvek fit izgled rezultat stila života, a ne pravila kojih se pridržavamo 7-10 dana, ali kada želimo brze rezultate koje ćemo posle “samo održavati”, nemamo drugi izbor nego da se ipak okrenemo onoj koja je “najmanje zlo”. 

Jedini problem: kada smo navikli da jedemo i pijemo sve što nam se jede i pije, kako isplanirati kalorijski deficit, a da ne žudimo za svim tim malim, slatkim zadovoljstvima? Pa, tu je “cheat day” – dan kada možemo da prekršimo dijetu i sebi obezbedimo sve za čime smo žudeli. Ili možda ipak ne? 

Zašto kršenje dijete donosi više štete nego koristi?

Kršenje dijete metodom dana kada možemo sve što poželimo pogubno je ne samo fizički, već i psihički. Ukoliko smo organizam navikli na određeni režim, čak i jednodnevno podleganje nagonima dovešće do toga da se ne osećamo dobro, da imamo problema sa stomakom, varenjem, nadutošću, tromošću i slično. Takođe, ako preteramo i prejedemo se, lako se može desiti da unesemo više kalorija nego što bismo to učinili da smo cele nedelje jeli od svega što želimo po malo. Psihički gledano, osetićemo se krivim, sramotićemo se zbog svoje slabosti, a podela namirnica na dobre i loše, na one koje smemo da konzumiramo i one koje ne smemo, dovešće do dodatnog komplikovanja načina na koji gledamo kako na svoje telo, tako i na svoju ishranu. Dakle, kada se sve sabere i oduzme – nismo uradili baš ništa što nam koristi!

Šta možemo da uradimo umesto kršenja dijete jednom nedeljno?

Budite fleksibilni – kao što smo već spomenuli, biti fit je rezultat stila života, a ne dijete. Zato, nastojite da svoje zdrave navike osmislite tako da postanu deo vaše svakodnevice, a to možete postići jedino tako što sebi ništa nećete uskratiti, samo ćete se prilagoditi i napraviti balans između namirnica koje su nutritivno bogatije i onih koje to nisu. Dakle, balansirajte “zdravo” i “nezdravo” u okviru svog kalorijskog deficita i dijeta vam više nikada neće teško pasti. 

Budite kreativni – nemojte se fokusirati samo na to šta “ne smete” da jedete, već se fokusirajte na to u kojim namirnicama možete da uživate, a da budu kvalitetne i dobre za vaš organizam i vas. Volite slatkiše? Pronađite recept koji je ukusan, a zdrav – i verujte, ima ih mnogo! Volite picu? Napravite zdraviju varijantu podloge, a preko stavite sir i meso koje i inače konzumirate. Na ovaj način moći ćete da uživate u svojoj omiljenoj hrani, sa malim, ali značajnim izmenama. 

Budite prisutni – posvetite se hrani i uživajte u svakom zalogaju. Dok jedete, nemojte raditi ništa drugo te ćete na taj način ispratiti kada ste siti i kada treba da prestanete sa jelom. Ovo je izuzetno značajno za osobe kojima se desi da se prejedu te na taj način unesu više kalorija. 

Budite otvorenih shvatanja – ne živite da biste jeli, već jedete da biste živeli + mogućnost izbora kada ćete i šta jesti je privilegija – shvatite to tako. A kada na hranu prestanete da gledate kao na nešto što rešava vaše probleme ili ih pak stvara, sve će se promeniti. Dakle, poenta je u kreiranju zdravog odnosa prema hrani, za šta je svakako potrebno dosta vežbe. 

Oslobodite se pritiska – ishrana je samo delić onoga što čini da se osećate dobro. Pored nje, bitno je i da dovoljno spavate, da vežbate, da kontrolišete stres i radite ono u čemu uživate. Kada se sve ovo spoji, dobijate zadovoljstvo sobom i dobar osećaj u svojoj koži koji se uvek reflektuje i na vaš izgled. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.