Ove (ukusne) namirnice provereno smanjuju celulit – da li su već na vašem jelovniku?

Ne znam da li ovo ima logike, ali nekako mi lakše pada malo masnih naslaga na stomaku nego celulit! Iako je, možda, sve stvar nametnutih društvenih normi, jer, ko je to rekao da je celulit ružan, hajde da podržimo žene svih tipova građe i tako dalje i tako dalje, meni celulit na meni jeste ružan. Eto – rekla sam! I iako zaista podržavam svačiji fizički izgled, kako to valjda biva, jedino svoj ne mogu do kraja. No, to je sada druga tema.

Ako nešto može da nas uteši u celoj ovoj priči, nas koje zaista ne volimo celulit, onda je to činjenica da ovaj estetski problem pogađa sve, bez obzira na starost i broj kilograma. Što će reći, ako je nešto problem u kom stvarno nismo same, onda je to ovo! 

I dok nam je zaista jasno da je nemoguće rešiti se celulita osim ako ne vežbamo, pijemo dovoljno vode i sveukupno promenimo životne navike, i dalje tražimo “prečice” koje nam mogu olakšati celokupan put. Ove namirnice možda nisu prečice, ali svakako jesu ukusan način da poboljšamo svoje zdravlje, ali i izgled.

Losos

Stručnjaci kažu da antioksidanti kojima je losos bogat razbijaju masne naslage i celulit, a uz to, Omega-3 masne kiseline smanjuju apetit i čine našu kožu zategnutijom i lepšom. Zato, ako je tačno da losos uništava toksine u našem telu, onda je tačno i to da će naš celokupni izgled biti unapređen. 

Suncokret

Semenke suncokreta su novi orašasti plodovi! Bogate vitaminom E i B, kalijumom i cinkom, odlične su u borbi protiv celulita. Vitamin B6 koji se nalazi u suncokretu podstiče metabolizam, jača vezivno tkivo, ali i smanjuje nadutost i višak vode koji mogu da pojačaju vidljivost celulita. 

Borovnice

Borovnice i kupine podstiču proizvodnju kolagena što poboljšava teksturu i tonus kože. Osim toga, zahvaljujući antioksidantima, razgrađuju masti vezane za vezivno tkivo što znači da će koža masne naslage zadržati u dubini, umesto da izbijaju na površinu. 

Zeleni i biljni čajevi

Mnoga istraživanja su pokazala da zeleni, ali i čaj od maslačka i đumbira ubrzavaju metabolizam i pojačavaju sagorevanje masti, što je u direktnoj vezi i sa smanjenjem celulita. Znatno manje kofeina nego u kafi neće dehidrirati vaš organizam, već će uticati taman toliko da se rešite toksina i smanjite nadutost. 

Maslinovo ulje

Ne treba se plašiti masti – to je greška koju svako od nas pravi. Konkretno, maslinovo ulje snabdeva telo mononezasićenim mastima i polifenolima koji štite štitnu žlezdu, koja, ako pravilno funkcioniše, ubrzava metabolizam, sagoreva masti i daje energiju ćelijama koja im je potrebna za obnavljanje kože – dakle, sve ono što sprečava nastanak celulita. 

Crna čokolada

Kakao je bogat antioksidantima koji razgrađuju celulit i poboljšavaju rad svih onih ćelija zaduženih za obnavljanje kože. Takođe, kofein u kakau čini kožu glatkom, razbijajući masne naslage ispod površine kože. 

Humus

Ovaj popularni namaz je namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da ga vaše telo može efikasno koristiti za dobijanje energije. Iako ne postoji direktna veza između humusa i uklanjanja celulita, ključno je da konzumiranje hrane sa niskim glikemijskim indeksom generalno sprečava širenje masnih ćelija, a samim tim i stvaranje celulita.

Foto: Unsplash

Priredila: I.T.