Proizvodi koji uzrokuju pojavljivanje akni

Određena hrana može da izazove probleme sa kožom.

U urbanim životnim uslovima, sa neredovnim dnevnim rutinama, nedostatkom sna i čestim stresom, može biti vrlo teško utvrditi tačan uzrok kožnih problema. Među „osumnjičenima“ su i loša ekologija i neuravnotežena ishrana. Međutim, jedno nutricionisti sigurno znaju: ako ste suočeni sa čestim i obilnim pojavljivanjem akni, određena hrana može biti „krivac“. Otkrivamo namirnice koje su najčešći uzrok problema: 

Šećer

Brojne studije pokazuju da je kod ljudi sa ishranom sa visokim sadržajem rafinisanih ugljenih hidrata veća verovatnoća da će redovno izbijati akne. Rafinisani ugljeni hidrati brzo podižu nivo šećera u krvi i pokreću oslobađanje insulina. Insulin aktivira androgene – hormone koji provociraju ćelije kože da luče više sebuma.  Evo liste namirnica koje treba jesti umereno i uravnoteženo:

  • Hleb, krekeri, kaša, deserti od belog brašna
  • Testenine od belog brašna
  • Beli pirinač i pirinčani rezanci
  • Gazirana pića, zaslađena pića
  • Zaslađivači (šećer od trske, javorov sirup, med ili agava)

Mlečni proizvodi

Stručnjaci naglašavaju da ljubitelji mlečnih proizvoda četiri puta češće imaju problema sa kožom od onih koji više vole povrće ili meso. Razloga za takav negativan uticaj ostaje otvoren za raspravu, ali naučnici imaju nekoliko nagađanja o ovom rezultatu.

Mlečni proizvodi povećavaju nivo insulina, što može negativno uticati na zdravlje kože. Kravlje mleko takođe sadrži aminokiseline, zbog kojih jetra proizvodi više proteina, što igra primarnu ulogu u razvoju upale.

Brza hrana

Hamburgeri, pomfrit i druga brza hrana posebno su bogati kalorijama, mastima i rafinisanim ugljenim hidratima, o čijim opasnostima smo ranije govorili. Specijalisti u oblasti dijetetike smatraju da takva ishrana ometa rad hormonskog sistema, što neminovno utiče na lepotu kože, jer ona, poput ogledala, odražava sve propuste i netačnosti u radu tela. Međutim, vredi napomenuti da još uvek nema jasnih dokaza o opasnosti brze hrane za kožu i njenoj ulozi u razvoju akni.

Protein surutke

Proteini surutke su uobičajeni dodatak ishrani. Oni predstavljaju bogat izvor leucina i glutamina, aminokiselina zbog kojih se ćelije brže dele, što takođe može dovesti do izbijanja i povećanja rizika od akni. Mnogi sportisti koji konzumiraju proteine surutke kao dodatak ishrani da bi povećali mišićnu masu imaju problema sa kožom, a studije ukazuju na direktnu vezu između pojave akni i broja dana unosa proteina surutke.

Čokolada

Od 1920-ih, čokolada se smatra glavnim protivnikom lepe čiste kože, ali ova izjava nije stekla dovoljno naučnih argumenata da bi se smatrala 100% tačnom. Međutim, neki eksperimenti su pokazali da konzumiranje čokolade povećava telesni odgovor na bakterije koje izazivaju upale na koži.

foto:marieclaire