Da li su suze uvek ok?

Da li je plačljivost crta karaktera ili dijagnoza?

Mnogi od nas imaju tendenciju da se nerviraju zbog sitnica, ali kada suze postanu pravilo, a ne izuzetak, vreme je da razmislimo o svom zdravlju.

Kao što znate, suze su apsolutno normalna manifestacija našeg tela, jer ono reaguje na razne spoljne faktore – nije važno da li je to događaj sa pozitivnim ili negativnim ishodom. Upoznajemo se sa prvim suzama u detinjstvu – prema rečima psihologa, uz pomoć suza dete koje još ne zna da govori izražava svoja osećanja. Ali tu je nevolja – postoji kolosalna razlika između običnog plakanja (iz sasvim objektivnih razloga) i nerazumne plačljivosti. Avaj, priče o lepoticama koje plaču zbog slomljenog nokta dobre su samo za šalu, u stvarnom životu, ako vas sitnice dovode do suza trebalo bi ozbiljno da razmislite o svom zdravlju.

Problem leži i u činjenici da prekomerna emocionalnost, praćena stalnim suzama, bez obzira da li je reč o svađi sa suprugom ili sentimentalnom filmu, uopšte ne izaziva želju za utehom, već naprotiv , izaziva ozbiljnu iritaciju. Zbog toga se tako često znakovi nervnog sloma pogrešno smatraju pogrešnim karakterom. Iako plačljivost može ukazivati ne samo na emocionalni stres, već i na veliki broj drugih neprijatnih bolesti.

Uzroci

Zapravo, može postojati ogroman broj razloga za ovo ponašanje – od neuspeha na ličnom frontu do najobičnijeg hroničnog umora kojem su izloženi svi stanovnici velikog grada, posebno u hladnim mesecima. Ukratko, suze su odgovor tela na šokove ili emocionalne ispade. Plakanje je neophodno za mentalno opuštanje i oslobađanje negativne energije, ali ako suze teku svakodnevno i bez očiglednog razloga, onda je ovo odstupanje.

Jedan od razloga vaših stalnih suza može biti jak emocionalni šok (često negativan), čije vas sećanje dugo progoni. Jednostavno rečeno, nezadovoljstvo je prošlo, ali talog ostaje. Ako ste prisiljeni da neprestano premotavate neprijatna sećanja, voljno ili nehotice, iznova i iznova vraćajući se osnovnom uzroku stresa, pre ili kasnije takve vežbe se završavaju povećanom nervozom i razdražljivošću. I kao rezultat – plačljivost.

Predmenstrualni sindrom takođe može da izazove lagane suze – iako neprijatan period traje samo nekoliko dana, a vaša povećana osetljivost je zbog restrukturiranja hormona u telu, sve će se uskoro promeniti nabolje i život će za vas ponovo zasjati svim bojama.

Isto se odnosi i na period trudnoće – hormona u telu praktično nema, otuda i poreklo nekontrolisane plačljivosti. Zapamtite, plakanje se smatra normalnim tokom ovog perioda!

Najneugodniji uzrok plačljivosti je depresija. Problem je što možda i ne znate za dolazak bolesti, u prvim fazama pripisujući sve umoru, nedostatku sna i lošem vremenu. Međutim, sve nije tako jednostavno kako bi moglo izgledati na prvi pogled. Ako nema vidljivih razloga za plakanje, ali bilo kakva sitnica može vas dovesti do histerije – vreme je da se obratite lekaru pre nego što stvari postanu tragične.

Ako su plačljivost i česte promene raspoloženja fiziološke prirode, onda se to, po pravilu, javlja kod bolesti endokrinog sistema, organa za varenje i hroničnih bolesti. Inače, ovde smo i ispred muškaraca – prema statistikama, žene pate mnogo češće od muškaraca, a to je pre svega zbog hormonske pozadine.

Šta da radimo?

Pre svega, treba da znate – čak i ako saberete svu svoju volju u pesnicu, ne možete se osloboditi plačljivosti, jer razlog za takvu emocionalnost uopšte nije u hirovitosti i lošem vaspitanju.

Ako su vam oči već vlažne, pokušajte da se fokusirate na okolinu i stvarnost, ne dozvoljavajući da vam umom prevladaju emocije i utisci. Pokušajte da udahnete nekoliko energičnih, ali ne dubokih udaha (ovo može biti mnogo teže nego što se čini na prvi pogled). Ali ova vežba je jednostavno neophodna da biste smirili živce bez izazivanja vrtoglavice. Takođe, ako su vam suze dobri prijatelji, uvek držite čašu ili flašu vode pri ruci.

Ako vas je nešto previše uznemirilo i suze će vam tek poteći iz očiju, mentalno uvucite u maštu bilo koji predmet sa puno sitnih detalja, a zatim pokušajte sa velikom pažnjom razmotriti svaku sitnicu. Nemojte prestati da vežbate dok se vaša svest potpuno ne promeni i knedla u grlu ne otopi.

Metode koje podrazumevaju neko fizičko delovanje takođe se smatraju efikasnim. Na primer, često treptanje pomaže u zaustavljanju suza, a stiskanje nosa može blokirati suzne kanale. Ako su suze i dalje potekle, uštinite se, osećaj blagog fizičkog bola odvlači pažnju od mentalnih muka. Konačno, fizički se uklonite iz problema, u pravom smislu reči. Recimo da je vaš suprug razbio vašu omiljenu šolju? Idite u drugu sobu, otvorite prozor, provetrite sobu, dišite i uskoro ćete se osećati mnogo bolje.

marieclaire.ru