Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

„Baklava je onaj kolač kada vam se čini da treba provesti u kuhinji ceo dan, a pre ovog dana potrebno vam je iskustvo od 15 godina. Ali u stvarnosti, nivo težine: lak i 20 minuta za celokupnu pripremu“.

Za pripremu baklave potrebno vam je:

1 pakovanje kora;

300 grama bilo kojih oraha (orasi, pistaći, lešnici);

1 čaša meda;

1/2 šolje šećera

1/5 šolje vode

1 pakovanje putera.

Priprema:

1. Rastopiti puter i blenderom samleti orahe.

2.  Raširite koru i podmažite je rastopljenim maslacem, 3-4 puta zaredom.

4. Stavite malo mlevenih oraha i ponovo poprskajte uljem.

5. Ponavljate koliko god puta želite do željene visine baklave.

6. Završite korom koju ćete podmazati uljem.

7. Uzmite vrlo oštar nož i isecite baklavu na trouglove / kvadrate, presecajući baklavu do poslednjeg sloja.

8. Stavljamo u rernu na 45-50 minuta na 175-180 stepeni.

9. Dok se baklava peče, pravimo sirup koji ćete morati sipati čim izvadite baklavu iz rerne.

10. Za sirup: sipati med, šećer i vodu u šerpu i pustiti da proključa, a zatim dodati 50 grama putera i držati na laganoj vatri još 5 minuta.

11. Izvadili smo baklavu, odmah je prelili sirupom i ostavili da odstoji dok se potpuno ne ohladi.

Instagram: @stanishevska