Brzi desert blogerke Jane!
„Baklava je onaj kolač kada vam se čini da treba provesti u kuhinji ceo dan, a pre ovog dana potrebno vam je iskustvo od 15 godina. Ali u stvarnosti, nivo težine: lak i 20 minuta za celokupnu pripremu“.
Za pripremu baklave potrebno vam je:
1 pakovanje kora;
300 grama bilo kojih oraha (orasi, pistaći, lešnici);
1 čaša meda;
1/2 šolje šećera
1/5 šolje vode
1 pakovanje putera.
Priprema:
1. Rastopiti puter i blenderom samleti orahe.
2. Raširite koru i podmažite je rastopljenim maslacem, 3-4 puta zaredom.
4. Stavite malo mlevenih oraha i ponovo poprskajte uljem.
5. Ponavljate koliko god puta želite do željene visine baklave.
6. Završite korom koju ćete podmazati uljem.
7. Uzmite vrlo oštar nož i isecite baklavu na trouglove / kvadrate, presecajući baklavu do poslednjeg sloja.
8. Stavljamo u rernu na 45-50 minuta na 175-180 stepeni.
9. Dok se baklava peče, pravimo sirup koji ćete morati sipati čim izvadite baklavu iz rerne.
10. Za sirup: sipati med, šećer i vodu u šerpu i pustiti da proključa, a zatim dodati 50 grama putera i držati na laganoj vatri još 5 minuta.
11. Izvadili smo baklavu, odmah je prelili sirupom i ostavili da odstoji dok se potpuno ne ohladi.
Instagram: @stanishevska