Jesenji recepti: Jabuke u testu

Jabuke u testu su jednostavan, ali vrlo ukusan desert koji se može pripremiti brzo, a idealan je za hladne jesenje i zimske dane. Slatke, sočne jabuke obavijene hrskavim testom – prava poslastica! Ovaj recept možete poslužiti i kao savršen desert za sve prilike.

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g hladnog maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 2-3 kašice hladne vode (po potrebi)

Za fil:

  • 4-5 jabuka (po mogućstvu kisele sorte, npr. Granny Smith)
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Sok od pola limuna
  • 1 kašičica gustina (po želji, za gušći fil)

Za premazivanje:

  • 1 jaje (za premazivanje)

Za posipanje:

  • Šećer u prahu (po želji)

Priprema:

  1. Priprema testa:
    • U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.
    • Dodajte hladni maslac isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo.
    • Dodajte jaje i brzo zamesite testo. Po potrebi, dodajte 2-3 kašice hladne vode da biste dobili mekano, ali čvrsto testo.
    • Oblikujte testo u kuglu, obavijte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta.
  2. Priprema fila od jabuka:
    • Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na tanke kriške.
    • U tavi pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, vanilom i sokom od limuna. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok jabuke ne omekšaju i počnu da puste sok (oko 10 minuta). Ako želite gušći fil, možete dodati 1 kašičicu gustina razmućenog u malo hladne vode.
    • Ostavite da se fil ohladi.
  3. Formiranje kolača:
    • Zagrejte rernu na 180°C (sa ventilatorom) ili 200°C (bez ventilatora).
    • Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljajte ohlađeno testo na debljinu od oko 0.5 cm.
    • Isecite testo na pravougaonike ili krugove, u zavisnosti od toga kakav oblik kolača želite da dobijete.
    • Na svaku polovinu testa stavite po nekoliko kašičica fila od jabuka. Preklopite testom tako da dobijete male paketiće ili polumesece.
  4. Završni koraci:
    • Premažite svaki kolačić umućenim jajetom, kako bi dobio lepu zlatno-smeđu boju pri pečenju.
    • Stavite kolače na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Pečenje:
    • Stavite kolače u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  6. Serviranje:
    • Ostavite da se kolači malo ohlade, pa ih pospite šećerom u prahu po želji.

Saveti:

  • Ovaj recept možete prilagoditi dodajući orahe, suvo grožđe ili malo rakije u fil od jabuka.
  • Ako želite da kolači budu još sočniji, možete u fil dodati malo putera dok kuvate jabuke.
  • Za još bogatiji ukus, možete posuti kolače cimetom i šećerom u prahu nakon pečenja.

Uživajte u svojoj porciji jabuka u testu! Ovaj desert je savršen uz šolju toplog čaja ili kafe.

foto: Unsplash

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.