Jesenji doručak u trendu: Mekana kajgana sa goveđom pršutom na tostu

Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese

Sastojci ( za dve osobe):

  • 5 jaja iz slobodnog uzgoja (oznaka 0 ili 1 na pakovanju, ili kod proverenih prodavaca na pijaci)
  • 60 g suve goveđe pršute
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20 g putera
  • morska so
  • 15 g tvrdog sira

Priprema:

Stavite teflonski tiganj na srednje tihu vatru, i u njega sipajte maslinovo ulje i puter. Naseckajte goveđu pršutu i ubacite da se samo malo ugreje i otpusti arome (ne treba da se prži). Umutite jaja u činiji i pred sipanje u tiganj blago ih posolite (tek malo pošto je pršuta slana, kao i sir).

Ubacite jaja u tiganj, odmah počnite da mešate silikonskom špatulom, kružnim pokretima, i smanjite vatru na tihu (5 od 14 podeoka kod mene) – ovaj deo je krucijalan, vatra mora biti tiha, da se jaja ne bi brzo zategla. Znaćete da je prava temperatura kad budete videli da se skoro ništa ne dešava, ne treba ništa da cvrči i da se lepi za tiganj.

Mešajte stalno i po celom dnu tiganja dok kajgana ne postane kremasta, oko pet do sedam minuta. Pred kraj, kad je jako kremasta a nije tečna, narendajte sir i još jednom promešajte. Možete je servirati na hlebu kao ja, ili odvojeno – nema greške. Super je uz mladi luk i salatu od paradajza, a suvu goveđu možete ili izbaciil ili zameniti za bilo koji drugi mesni delikates – slaninicu, kulen ili prašku šunku.

Priredila: Milena Kitić
Fotografije: Foto: gourmana

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.