Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan šest godina.

Najluksuzniju pitu od šljiva na svetu, savršenu za pripremu u avgustu smislio je kolumnista za hranu New York Timesa, Marian Buros pre više od 30 godina.

List je objavljivao recept „Plum Torte“ svakog septembra od 1983. do 1989. godine, sve dok urednici nisu odlučili da je bilo dovoljno. Recept je poslednji put štampan 1989. godine. “Da bi se suprotstavio besu čitalaca”, napisao je Buros nekoliko godina kasnije” recept je štampan većim fontom nego inače, s isprekidanom linijom oko njega kako bi se ohrabrili ljudi da ga odseku i zakače na, recimo, frižider.”

Ipak. uredništvo je bombardovano ljutim komentarima. Čitaoci su bili ljuti i iznenađeni što su urednici  prestali da štampaju recept za najpopularniju tortu na svetu. Danas je recept lako naći na veb lokaciji New York Timesa: jednostavan je i neće vam trebati više od sat vremena da pripremite ovu legendarnu pitu.

Sastojci:

1 šolja šećera

1/2 šolje putera, omekšanog (tačno 113 grama)

1 šolja brašna

1 kašika praška za pecivo

Prstohvat soli

2 jajeta

12 šljiva (to jest, 24 polovine) bez koštica

2 kašike šećera

1 kašika cimeta

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite šećer i omekšali puter, dodajte jaja i opet umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, so, lagano umutiti. Testo treba da bude gusto i čvrsto. Testo stavite u posudu za pečenje. Na polovinu testa stavite polovine šljiva, unutrašnjost šljive na vrhu. Pospite mešavinom šećera i cimeta. Pecite 45 minuta.

Idealno je pitu poslužiti uz sladoled.

Glavna stvar koju treba da znate o ovom receptu je da je veoma jednostavan. Nemoguće je nešto pokvariti, a rezultat će biti takav da ćete biti zapanjeni. Torta od šljiva New York Times-a je možda najpopularniji desert na svetu. Koja je njegova tajna?

Jedan od redovnih čitalaca novina o tome je govorio u svom pismu uredniku: pita je idealna za pripremu u avgustu i ranoj jeseni i simbolizuje ovo neverovatno, nežno vreme prelaska iz leta u jesen. Kad uveče bude hladnije i morate obući nešto sa dugim rukavima, kada osećate da je jesen blizu, pa čak i vazduh miriše drugačije, kada deca uskoro polaze u školu, a studenti na fakultet, ovo su poslednji dani lakoće i bezbrižnosti koje osećate samo u avgustu. Pita sa šljivama je u ovo vreme posebna.

boulderlocavore.com