Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

Svečano mesto među ruskim jelima zauzima boršč, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ruskih specijaliteta, simbol tradicionalne kuhinje. Iako Rusi svojataju brošč kao deo njihove gastronomije, s tim se ne slažu Ukrajinci, Belorusi i Poljaci, koji takođe ovo jelo-čorbu doživljavaju kao svoju. Kako god, toliko je ukusna da može postati i vaša.

Pored cvekle, obavezni sastojci boršča su kupus, krompir, crni luk, šargarepa, paradajz i neki kiseli začin (vinsko sirće, limun) kako cvekla ne bi izgubila boju prilikom kuvanja. Kuva se u bujonu od mesa (najbolje junetina, mada može i svinjetina i piletina), a može i sa kockicama za supu, ukoliko ne želite meso, već blažu varijantu čorbe. Svako može da osmisli sopstvenu opciju boršča.

Sastojci:

glavica crnog luka

3 cvekle                                          

pola glavice svežeg kupusa

3 šargarepe

4 paradajza i 3 kašike paradajz-pirea

4 kocke za supu (ukoliko ne želite meso)

1 veza zeleni za supu

Priprema:

Sve sastojke oprati, iseckati na kockice ili izrendati. Na vrelom ulju dinstati izrendanu cveklu desetak minuta, pa doliti vodu da ogrezne, pa na tihoj vatri kuvati još pola sata. U drugoj posudi, na tihoj vatri propržiti crni luk, šargarepu i zelen.

U izdinstanu cveklu dodati paradajz (očišćen i isečen), paradajz-pire i dinstati još desetak minuta, pa pomešati sa lukom, šargarepom i zeleni. U međuvremenu, u dublju šerpu sipati 2 litra vode, dodati biber u zrnu, lovorov list i kocke za supu. Kada provri, dodati krompir, kuvati oko pet minuta, pa staviti kupus isečen na rezance i kuvati još desetak minuta. Posle toga, dodati prethodno pripremljenu mešavinu sa cveklom i kuvati još 15 minuta.

Servirati sa kiselom pavlakom pomešanom sa sitno seckanim peršunovim lišćem ili mirođijom.

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.