Obrok koji ćete veoma brzo pripremiti i svoj organizam počastiti zdravim sastojcima. Ne morate biti kulinarski majstor specijalizovan za riblje specijalitete, niti pohoditi pijace i ribarnice u potrazi za svežom ribom, niti znati kako se čisti, jer skoro svaku vrstu ovog predivnog laganog mesa možete pronaći u svim dobro snabdevenim marketima. I to očišćenu, isečenu na filete, a ko voli, tu je i sveže smrznuta u komadu. Prema tome, više nema izgovora da se riba ne nađe na vašem meniju, niti opravdanja u smislu – “ja to ne umem”.
Sastojci:
- 1 kg fileta oslića
- maslinovo ulje
- so, biber
- limunov sok
Prilog:
- nekoliko barenih krompira
- bebi spanać
Priprema:
Najpre skuvajte krompir, isečen na četvrtine, u blago posoljenoj vodi. Kada je kuvan odložite ga u činiju i poklopite. U toj istu vodiu u kojoj se kuvao krompir potopite bebi spanać, ne više od dva minuta, tek toliko da se blanšira. Ocedite ga i stavite uz kuvani krompir.
Filete oslića odmrznuti, prosušiti, kako bi se oslobodili viška vode, pa začiniti. Ostaviti desetak minuta da odstoji, pa u zagrejanom tiganju peći na vrlo malo maslinovog ulja, dok svaka strana ne porumeni, otprilike po pet minuta. Filete odložiti u vatrostalnu činiju.
Poslužite uz krompir i spanać. I sve prelijte sosom od vlašca.
Preliv od vlašca:
Sitno iseckati vezu vlašca i pomešati sa gustim jogurtom ili kiselom pavlakom, dodati nekoliko kapi maslinovog ulja, malo limunovog soka, so i sitno seckano peršunovo lišće, sve ravnomerno sjediniti i preliti preko fileta ribe ili servirati posebno.
Foto: Shutterstock