Biserno gladak, porcelanski beo, neslan, mekan, sir sa juga Italije svi obožavamo i dobrodošao je na trpezi u svakom obliku.
Savršeno predjelo ili lagano jelo. Za doručak ili večeru, a može i za ručak ili užinu. Kako god, izvanredni ukus mocarele odvešće mas putevima italijanske kuhinje.
Jedinstven, aromatičan ukus majorana učiniće ovo jelo neponovljivim iskustvom. Dobro se slaže u kombinaciji sa majčinom dušicom, šargarepom, kupusom i krastavcem. A dodaje se i u paradajz soseve. Napravite svoju idealnu aromu sosa kojim ćete upotpuniti ukus pohovanog sira.
Sastojci:
- 200 g mocarele
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g prezli
- kašičica soli
- sitno seckan svež peršun
- 1/2 kašičice ljute tucane paprike
- malo bibera, po želji
- ulje za prženje
Priprema:
Mocarelu isecite na željene komade, ukoliko niste kupili ono standardno pakovanje u obliku loptica. Pripremite masu za pohovanje, pomešajte brašno, so, biber i prezlu. U drugoj posudi penasto umutite jaja.
Svaki komad mocarele uvaljajte prvo u jaja, pa u smesu za pohovanje. Na zagrejanom, dubokom ulju pecite sir dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu. Ispečene komade stavljajte u činiju koju ste obložili salvetom, koja će upiti višak masnoće. Činiju nemojte poklapati, kako bi mocarela ostala hrskava.
Preliv napravite od kisele pavlake sa malo majoneza, nekoliko kapi limuna i sušenim listićima majorana ili nekog drugog začina koji volite.
Foto: Shutterstock