Recept dana: Hrskava pohovana mocarela sa prelivom od majorana

Biserno gladak, porcelanski beo, neslan, mekan, sir sa juga Italije svi obožavamo i dobrodošao je na trpezi u svakom obliku.

Savršeno predjelo ili lagano jelo. Za doručak ili večeru, a može i za ručak ili užinu. Kako god, izvanredni ukus mocarele odvešće mas putevima italijanske kuhinje.

Jedinstven, aromatičan ukus majorana učiniće ovo jelo neponovljivim iskustvom. Dobro se slaže u kombinaciji sa majčinom dušicom, šargarepom, kupusom i krastavcem. A dodaje se i u paradajz soseve. Napravite svoju idealnu aromu sosa kojim ćete upotpuniti ukus pohovanog sira.

Sastojci:

  • 200 g mocarele
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 100 g prezli
  •  kašičica soli
  • sitno seckan svež peršun
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike
  • malo bibera, po želji
  • ulje za prženje

Priprema:

Mocarelu isecite na željene komade, ukoliko niste kupili ono standardno pakovanje u obliku loptica. Pripremite masu za pohovanje, pomešajte brašno, so, biber i prezlu. U drugoj posudi penasto umutite jaja.

Svaki komad mocarele uvaljajte prvo u jaja, pa u smesu za pohovanje. Na zagrejanom, dubokom ulju pecite sir dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu. Ispečene komade stavljajte u činiju koju ste obložili salvetom, koja će upiti višak masnoće. Činiju nemojte poklapati, kako bi mocarela ostala hrskava.

Preliv napravite od kisele pavlake sa malo majoneza, nekoliko kapi limuna i sušenim listićima majorana ili nekog drugog začina koji volite.

Foto: Shutterstock