Reč karpačo se odnosi na sva jela koja se sastoje od sirovih namirnica, iseckanih na tanke komade koji se ređaju u neprekinuti niz.
Jelo je nastalo tako što je grofica Amaija Nani Mocenigo od svog kuvara tražila da joj pripremi obrok os sirovog mesa, a da nije tatarski biftek. On se dosetio, tako što je goveđi file iseckao na tanke kriške i prelio ga sosom od majoneza.
Karpačo (Carpaccio) je grofovski delikates, nastao u Veneciji, a ime je dobio po slikaru Vitoriju Karpaču, jer je jelo postalo popularno u veme dok je on u gradu gondola imao izložbu, na kojoj su dominirali crvenkasti i bež tonovi, boje karpača.
Sastojci:
- 4 velike sirove cvekle
- 1 crveni grejpfrut
- kozji sir
- 2 kašike gustog balzamiko sirćeta
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- 1 limun
- 2 pune kašičice dižon senfa
- 1 kašika vuster sosa
- 1 supena kašika jogurta bez masti
- 50 g rukole
Priprema:
Očistite cveklu i isecite je na kolutove na oko jedan milimetar debljine i stavite u veliku činiju. Prelijte balzamiko sirćetom, a zatim dodajte jednu kašiku ulja i dobar prstohvat morske soli, pa iscedite sok od pola limuna. Mešajte dok svaki komadić ne bude dobro promešan i uvaljan u limunov sok, jer to će da da ukus i da omekša cveklu.
Za preliv umutite senf, vuster sos i jogurt sa preostalim limunovim sokom i 4 kašike ulja, zatim probajte, pa začinite dodatno po ukusu i sipajte ga u teglu ili bokal. Poređajte cveklu preko velikog tanjira za serviranje i dodajte rukolu. Prelijte dresingom preko cvekle i rukole, a sa strane možete da servirate malo toplog hrskavog hleba, kozjeg sira i kriške crvenog grejpfruta.
Ono što je izuzetno kod ovog recepta jeste procenat kalorija koji iznosi 184, što ga čini izuzetno zdravim, ukusnim, a uz sve to i sasvim neuobičajenim.
Foto: Shutterstock