Sigurno se pitate otkud šargarepa u kolaču, kada se kod nas isključivo stavlja u slana jela. Iako u našoj slatkoj tradiciji nije odomaćena namirnica, u mnogim zemljama se koristi u pravljenju različitih slatkiša. Mi vam dajemo recept za tradicionalni švajcarski kolač, koji vas neće ostaviti ravnodušnim i poželećete ponovo da ga napravite. Možete mu dodati seckane orahe (u sastojcima ih nema), ukoliko želite da ga obogatite i preliti glazurom. Ako želite da izgleda dekorativnije, kolač pecite u rebrastom plehu za komisbrot ili kuglof.
Sastojci:
- 1 jaje
- 350 g šećera
- 350 g sitno rendane šargarepe
- 400 g brašna
- 150 ml ulja
- 150 ml mleka
- prašak za pecivo
- 100 g suvog grožđa
- rendana kora i sok od jednog limuna
- 1 vanilin šećera
- kašičica cimeta
Priprema:
Izmešati jaje sa šećerom, pa dodati rendanu šargarepu, ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu dodati suvo grožđe, rendanu koricu limuna i vanilin šećer. Sve ravnomerno sjediniti, pa sipati u pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
Pečeni i ohlađeni kolač možete preliti glazurom od šećera ili čokolade, ili samo posuti šećerom u prahu.
Foto: Shutterstock