Parmigiana, čuveno jelo sa juga Italije, sa Sicilije, neizostavni je deo njihove kuhinje, uglavnom kao predjelo. O etimologiji imena parmigiana (parmiđana) postoji više priča. Jedna se vezuje za grad Parmu, druga za parmezan, a treća za sicilijanski dijalekt parmiciana, što označava drvene roletne iliti škure koje se slojevito ređaju jedna na drugu, baš kao i ovaj kulinarski delikates.
Tokom vremena originalni recept se menjao, odnosno prilagođavao životnom stilu i zdravim navikama, te danas patlidžan retko ko pohuje, a kada je reč o siru, parmezan nije primaran, može se koristiti bilo koji sir koji volite, najčešće kačkavalj i mocarela, a najbolja je kombinovati više vrsta sira.
Sastojci:
- 4 srednja patlidžana (oko 1,5kg)
- 400 g sira (kačkavalj, mocarela)
- 120 g parmezana ili grane padano
- paradajz sos
- so, maslinovo ulje
Za sos od paradajza:
- maslinovo ulje
- 1 veći čen bijelog luka
- 1 manji crni luk
- 1,2 l paradajz soka
- 2 kašike pelata i čaša vode
- so, bosiljak
Priprema:
Operite patlidžan i isecite ga na listove tako da ne budu ni predebeli niti pretanki. A možete ih seći i poprečno, na krugove, ako ih tako sečete, neka to bude malo ukuso kako bi bili veći komadi. Svaki komad posolite i ostavite petnaestak minuta da pusti vodu, otpusti gorčinu i omekša. Na zagrejanom tiganju, na vrlo malo ulja, na srednjoj temperaturi, grilujte patlidžan, sa svake strane oko dva-tri minuta. Odložite ga u vatrostalnu činiju, poklopite, kako bi dodatno omekšao.
Sos od paradajza:
U tiganj stavite maslinovo ulje i sitno naseckan bijeli luk. Uključite ringlu na tiho i kad luk malo počne da miriše, dodajte sitno seckan crni luk. Mao posolite, i ostavite na tihoj vatri oko 7-8 minuta da se fino zastakli. Dodajte sok od paradajza i pelat sa čašom vode. Posolite, i kuvajte dvadesetak minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje dok se ne zgusne. Začinite bosiljkom, solju i biberom.
Zagrejte rernu na 200°C. Pripremite sir (narendajte ga ili isecite na tanke listove).
Dublju vatrostalnu činiju ili pleh premažite sa malo ulja. Na dno stavite kašiku-dve sosa od paradajza, a zatim poređajte patlidžan u jednom redu. Premažite sosem, poslažite nekoliko listova sira i malo pospite rendanim parmezanom. Nastavite tako da ređate dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom patlidžana koji ćete prelite preostalim paradajzom i parmezanom.
Pecite 50 minuta na 180-200C (u zavisnosti od jačine pečnice). Kada se prohladi, poslužite uz sezonsku salatu.
Fotografija: Shutterstock