Recept dana: Parmigiana od patlidžana

Parmigiana, čuveno jelo sa juga Italije, sa Sicilije, neizostavni je deo njihove kuhinje, uglavnom kao predjelo. O etimologiji imena parmigiana (parmiđana) postoji više priča. Jedna se vezuje za grad Parmu, druga za parmezan, a treća za sicilijanski dijalekt parmiciana, što označava drvene roletne iliti škure koje se slojevito ređaju jedna na drugu, baš kao i ovaj kulinarski delikates.

Tokom vremena originalni recept se menjao, odnosno prilagođavao životnom stilu i zdravim navikama, te danas patlidžan retko ko pohuje, a kada je reč o siru, parmezan nije primaran, može se koristiti bilo koji sir koji volite, najčešće kačkavalj i mocarela, a najbolja je kombinovati više vrsta sira.

Sastojci:

  • 4 srednja patlidžana (oko 1,5kg)
  • 400 g sira (kačkavalj, mocarela)
  • 120 g parmezana ili grane padano
  • paradajz sos
  • so, maslinovo ulje

Za sos od paradajza:

  • maslinovo ulje
  • 1 veći čen bijelog luka
  • 1 manji crni luk
  • 1,2 l paradajz soka
  • 2 kašike pelata i čaša vode
  • so, bosiljak

Priprema:

Operite patlidžan i isecite ga na listove tako da ne budu ni predebeli niti pretanki. A možete ih seći i poprečno, na krugove, ako ih tako sečete, neka to bude malo ukuso kako bi bili veći komadi. Svaki komad posolite i ostavite petnaestak minuta da pusti vodu, otpusti gorčinu i omekša. Na zagrejanom tiganju, na vrlo malo ulja, na srednjoj temperaturi, grilujte patlidžan, sa svake strane oko dva-tri minuta. Odložite ga u vatrostalnu činiju, poklopite, kako bi dodatno omekšao.

Sos od paradajza:

U tiganj stavite maslinovo ulje i sitno naseckan bijeli luk. Uključite ringlu na tiho i kad luk malo počne da miriše, dodajte sitno seckan crni luk. Mao posolite, i ostavite na tihoj vatri oko 7-8 minuta da se fino zastakli. Dodajte sok od paradajza i pelat sa čašom vode. Posolite, i kuvajte dvadesetak minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje dok se ne zgusne. Začinite bosiljkom, solju i biberom.

Zagrejte rernu na 200°C. Pripremite sir (narendajte ga ili isecite na tanke listove).

Dublju vatrostalnu činiju ili pleh premažite sa malo ulja. Na dno stavite kašiku-dve sosa od paradajza, a zatim poređajte patlidžan u jednom redu. Premažite sosem, poslažite nekoliko listova sira i malo pospite rendanim parmezanom. Nastavite tako da ređate dok ne potrošite sve sastojke, tako da završite redom patlidžana koji ćete prelite preostalim paradajzom i parmezanom.

Pecite 50 minuta na 180-200C (u zavisnosti od jačine pečnice). Kada se prohladi, poslužite uz sezonsku salatu.

Fotografija: Shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.