Recept dana: Piletina na indijski način

Uzbudljiva fuzija raznovrsnih začina čuvenom indijskom jelu Chiken Tikka Masala daje ultrapikantnu notu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao stvoreno za sve one koji vole nešto novo da probaju i da putem hrane otputuju na neke egzotične destinacije.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa, isečenog na kockice
  • 350 g paradajza (konzerva pelata)
  • 1 crni luk
  • 20 g putera

Za marinadu:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • kašičica čilija u prahu
  • kašičica đumbira
  • 2 čena belog luka
  • kašičica slatke mlevene paprike
  • kašičica cimeta
  • kašičica korijandera (sveži ili u prahu)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 3 kašike jogurta

Začini za umak:

  • lišće korijandera
  • kašika kajen paprike
  • sok od jednog limuna
  • so, biber
  • 3 kašike kisele pavlake ili jogurt
  • 2 kašičice kurkume
  • mešavina začina od povrća (vegeta)
  • 3 karanfilića

Priprema:

Na maslacu propržiti sitno iseckani luk, pa kad omekša dodati komadiće paradajza (pelat) i dinstati još pet minuta. Dodati marinadu i sve dobro promešati. Potom, staviti piletinu koju ćete propržiti desetak minuta, pa zaliti sa pilećom supom (domaća ili kocka), a može i samo vodom. U smesu dodati sve ostale začine za umak, osim soka od limuna i pavlake (jogurta). Dinstati još petnaestak minuta, i na kraju umešati limunov sok i pavlaku (jogurt). Pospite lišćem korijandera ili peršunovog lišća. Poslužite sa pirinčem ili kuvanim krompirom.

Foto: Shutterstock