Priprema potaža nije komplikovana i ne zahteva mnogo vremena ili kulinarskih veština. Ako se malo potrudite oko serviranja, imaćete utisak kao da jedete svoj zdravi obrok u nekom elitnom restoranu. Probajte.
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 500 g šargarepe
- 500 g cvekle
- 1 crveni luk (ili praziluk)
- 1,7 litara vode
- 1 kisela jabuka (ili krompir, celer, paškanat)
- 1 kašičica soli
- mleveni biber
- 3 cm korena đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
- sok od pola limuna
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan luk. Za to vreme oljuštite šargarepu i isecite je na kockice, a zatim i cveklu. Dužina kuvanja zavisi od toga koliko je krupno isečeno povrće.
Pržite par minuta šargarepu i cveklu sa lukom (prazilukom) uz povremeno mešanje. Zatim sipati toplu vodu i smanjiti temperaturu, čorbi dodati isečenu jabuku ili krompir i đumbir ako koristite svež. Kuvati 30-ak minuta dok se povrće ne raskuva pa skloniti sa vatre.
Prohladiti malo povrće pre stavljanja u blender. Izblendirajte masu i vratite u šepru. Začinite sa solju, biberom, limunovim sokom (i đumbirom u prahu). Potaž služiti topao mada je odličan i hladan.
Foto: Shutterstock