Neka vam dan započne zdravim doručkom udvoje. Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.
Sastojci:
- karfiol, nekoliko cvetova
- 5 jaja
- 200 g kačkavalja
- so, biber, kurkuma
- prezla
- peršunovo lišće (za dekoraciju)
- 50 g pečenih oraha ili kikirikija (sitno iseckanog)
Priprema:
U posoljenoj vodi skuvajte karfiol, ocedite ga i uvaljajte u prezlu. Izrendajte kačkavalj. Umutite jaja kao za kajganu i začinite. Najjednostavniji način pripreme je da sve sastojke sjedinite i ispečete u vrelom tiganju na malo ulja. Kada su jaja ispečena, dodati kačkavalj, koji će se u dodiru sa toplim omletom blago istopiti.
Međutim, ukoliko vam je osim ukusa važno i serviranje i želite dragu osobu da iznenadite, onda u vatrostalnu posudu (poput šire, dublje čaše), poređati cvetove karfiola, rendani kačkavalj i pažljivo sipati izmućena jaja. Poslednji sloj nek vam bude rendani kačkavalj. Staviti u zagrejanu pećnicu na 150 C i peći desetak minuta (dok se jaja ne ispeku i dobije tamnozlatna korica odozgo. Ispečeni omlet izvaditi iz rerne, ukrasiti sitno seckanim orasima i peršunovim lišćem. Poslužiti.
Foto: Shutterstock