Faširane šnicle ili ćufte jelo je koje svi volimo. Kod nas, najčešće se servira uz pire krompir i paradajz sos. Međutim, u Turskoj ćufte su toliko zastupljene i omiljene da postoji na stotine recepata, svaka regija ima svoj. Osnovu uvek čini mleveno mesto kome se dodaju različiti sastojci i začini. Prepustite se mašti i kombinatorici, pa i vi osmislite ćufte po svom ukusu. Mi vam preporučujemo jednu od zanimljivih, ukusnih kombinacija koja će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 400 g kuvane kinoe (oko 180 g suve)
- 100 g ovsenih pahuljica
- 150 g feta sira
- 4 jaja
- 250 g spanaća, sitno seckanog (ili oko 400-450 g smrznutog, otopljenog i oceđenog)
- pola kašičice soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone ili praška za pecivo
- biber po ukusu
- ulje za prženje (kikirikijevo, rafinisano kokosovo ili po izboru)
Priprema:
Najpre, pripremite kinou. Dobro je operite (iz više voda), pa je stavite u šerpu sa dovoljnom količinom vode da se kuva. Kada proključa, neka se krčka još 20-ak minuta. Kad upije svu vodu, znaćete da je gotova. Ostavite da se prohladi, pa odložite u frižider. Najbolje bi bilo da kinou skuvate dan ranije, kako bi sebi olakšali dalji postupak.
U činiju stavite kuvanu kinou, ovsene pahuljice, izmrvljeni feta sir, so i biber. Potom, dodajte jaja i dobro oceđen sitno seckani spanać. Varjačom ili vlažnim rukama sve ravnomerno pomešajte, vodeći računa da smesa bude kompaktna, ne previše mekana niti tvrda. Možete formirati loptice ili pljeskavice, u zavisnosti koji oblik vam se više sviđa.
U zagrejanom ulju, u tiganju, pecite ćufte, sa svake strane oko tri minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada su pečene, odložite ih u vatrostalnu činiju u koju ste stavili ubrus kako bi se upio višak masnoće.
Fotografija: Shutterstock