Umesto mleka: 3 napitka koja možete popiti tokom posta

Pića na biljnoj bazi koja zamenjuju mleko.

Post je verska tradicija sa značajnim ograničenjima u ishrani. Međutim, u naše vreme nije tako teško držati post: nećete morati ni da se odreknete svog omiljenog lattea, jer danas nebrojene varijacije na temu mleka na biljnoj bazi zamenjuju tradicionalno kravlje i kozje mleko.  

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko je bela, slatka tečnost koja se dobija iz pulpe zrelog kokosa. Za orijentalnu kuhinju ovo je neizostavan sastojak, jer se najpopularnije vrste supa i sosova pripremaju upravo od kokosovog mleka. Međutim, treba ga razlikovati od sada popularne „kokosove vode“ (ili kokosovog soka) – prirodne tečnosti koja se ekstrahuje iz samog kokosa. Suprotno tome, kokosovo mleko se veštački proizvodi mešanjem kokosove pulpe i vode.

Ovaj proizvod se ne koristi u čistom obliku, ali je vrlo često prisutan u koktelima i jelima.

Međutim, mleko na biljnoj osnovi apsolutno nije bezopasno. Zbog visokog sadržaja masti, preporučuje se da se kokosovo mleko konzumira kao sastojak, ali ne i kao samostalno piće.

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko je piće napravljeno od badema i vode. Slično je drugim vrstama biljnog mleka, ali je jedno od najpopularnijih zbog svog blagog ukusa i kompozicionih karakteristika: bademovo mleko ne sadrži laktozu i holesterol, a pošto su bademi jedan od glavnih izvora kalcijuma, ovo mleko ima prednost u odnosu na slične proizvode.

Bademovo mleko ne biraju samo vegetarijanci, već i ljudi koji ne podnose životinjsko mleko i sojino mleko.

A sada o lošim vestima. Bademovo mleko kupljeno u prodavnici često može sadržati dodatak ishrani karagenan, koji provocira pojavu upale gastrointestinalnog trakta i veoma je opasan u slučaju čira. I teško je pronaći druge mogućnosti na našim geografskim širinama – osim možda samostalnog pravljenja bademovog mleka kod kuće.

SOJINO MLEKO

Sojino mleko je mleko na biljnoj bazi napravljeno od soje. Ova vrsta mleka pojavila se u istočnoj Aziji, gde je i dalje možda najpopularniji sastojak u kuvanju. Od sojinog mleka se prave tofu, jogurt od soje, mlečni šejkovi itd.

Sojino mleko se dobija od suvog mleka u prahu – za njegovu proizvodnju soja je prethodno natopljena nekoliko sati, rezultujuća masa se kuva, filtrira i hladi. Proizvod je dodatno obogaćen kalcijumom i vitaminom B12, koji se takođe nalaze u kravljem mleku.

Sojino mleko telo lako apsorbuje – postoje čak i adaptirana mleka za bebe zasnovane na sojinim proteinima. Međutim, uprkos svim korisnim svojstvima, proizvod se kritikuje zbog složenog sastava: na primer, fitinska kiselina, kojom je soja bogata, ometa apsorpciju gvožđa.  

 foto:Pinterest

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.