Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo. Njegova delikatna slatkoća otkriva se u prijateljstvu sa ukusnim kremastim prelivima, mekim sirevima, koprom, belim lukom i zelenim lukom, a na tanjiru – idealan je par za crvenu ribu.

Grašak je sam po sebi zdrav i ukusan, ali u pire krompiru, krem čorbi, pa čak i u pecivima, ovo povrće neće izgubiti svoju boju i ukus. Odabrali smo tri predivna recepta sa zelenim graškom koje vredi isprobati ovog leta.

Grašak suffle

Ovaj sufle je odličan prilog koji jelu daje potrebnu svežinu svojom neverovatnom bojom.

Sastojci:

250 g zelenog graška;

1 šolja listova mente;

200 g pavlake;

20 g putera;

3 jajeta;

½ limuna;

So po ukusu.

Načine pripreme:

Listove mente i zeleni grašak ostavimo na minut u ključaloj vodi, filtriramo i tri minuta držimo u ledenoj vodi da zadrže jarko zelenu boju. Grašak sa mentom sameljite u blenderu sa limunovim sokom. Jaja sa solju umutite odvojeno, a zasebno pavlaku. Nežno umešajte pire od graška i jaja, a zatim i pavlaku. Dobijena masa se izliva u kalupe prethodno podmazane maslacem. Stavimo ih u tepsiju sa vodom (za efekat kuvanja na pari), pokrijemo folijom i stavimo u rernu prethodno zagrejanu na 160 stepeni na 30 minuta. Ostavite da se naš sufle ohladi, a zatim stavite u frižider još jedan sat.

Suffle se servira hladan sa slanim lososom i mekim sirom sa belim lukom i začinskim biljem.

Hladna zelena supa

Hladna supa odlična je alternativa večeri koja će vas ispuniti energijom i sitošću.

Sastojci:

2 šolje zelenog graška;

1 čaša vode ili supe;

1 šolja pavlake;

30 ml maslinovog ulja;

¼ limuna;

So i biber po ukusu.

Način pripreme:

Zeleni grašak prelijte kipućom vodom i stavite u blender. U grašak dodajte sok četvrtine limuna, pavlaku, maslinovo ulje, so i biber. Samleti dodavanjem vode ili bujona sve dok se ne postigne željena konzistencija. Zatim ostavite dobijenu masu u frižideru sat vremena.

Hladnu supu ukrasite izdancima slatkog graška, a za preliv koristite ohlađene rotkvice, dimljeni losos i hleb sušen u rerni.

Testenina sa graškom i ricottom

Posvećeno ljubiteljima testenine. Ništa bolje nije od delikatne kremaste teksture rikote i slatkoće graška.

Sastojci:

450 g testenine (velike “morske” školjke);

250 g ricotte;

150 g graška;

20 g rendanog parmezana (15 g za punjenje i 5 g za ukras);

4 kašike maslinovog ulja;

4 kašike soka od limuna;

Morska so i biber po ukusu;

Listovi mente za ukras.

Način pripreme:

Da biste pripremili fil kojim ćete puniti „školjke“ od testenine rikotu pomešajte sa rendanim parmezanom, limunovom korom, maslinovim uljem, morskom soli i sveže mlevenim biberom. Grašak treba potopiti ključalom vodom, mali deo ispasirati (kako bi se “sprijateljile” arome). U međuvremenu skuvajte testeninu (sledite uputstva na pakovanju). Školjke od testenine napunite filom, a zatim pastu pospite biberom, sirom, maslinovim uljem, limunovim sokom i ukrasite listićima mente.

foto:vogue.ua

 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.