Gordon Remzi, Džejmi Oliver: 10 kulinarskih caka koje će vam olakšati život

Naravno da je iskustvo važno za sve veštine, pa i za kulinarske, ali možete decenije i decenije da provedete u kuhinji, a da vaša jela budu dobra, ali prosečna. Da biste napravili jelo koje ima “ono nešto” i od osrednjeg spada u  kategoriju “prste da poližeš” trebalo bi da imate malo talenta za mešanje boja, ukusa, začina, ali ono što vam najpre treba jeste da se upoznate sa nekim cakama najboljih mastora gastronomije. To su sigurno Džejmi Oliber, Najdžela Losom, Marta Stjuart, Gordon Remzi, pokojni Entoni Burdejn… I u našim knjižarama možete pronaći njihove kuvare, ali tu su i dela regionalnih i domaćih zvezda kao što su čuveni Steva Karapandža, pokojni Voki Kostić, Lepi Brka – listajte i učite. A do tada, evo deset caka koje će vam olakšati život u kuhinji.

1. Kad god kuvate sa folijom, uverite se da je sjajna strana gore. Mat strana bolje izoluje toplotu – dok sjajna strana treba da bude okrenuta ka spolja (savet Gordona Remzija)

2. Kad pravite pire krompir, skuvajte krompir sa kožom i ogulite ga dok je još vruć. Kora štiti krompir, tako da ne upija svu tu vodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram)

3. Da biste znali kada je piletina pečena – probušite je viljuškom ili oštrim nožem. Ako ispušta bistrožute sokove, pečena je, a ako su sokovi ružičasti, nije (savet Džulije Čajld)

4. Da bi mleveno meso bilo ukusnije, izrendajte malo luka ili krompira u smesu.

5. Da biste dobili vazdušasto testo, dan pre nego što ga pravite, izvadite jaja i puter prethodno veče iz frižidera.

6. Da biste dobili još kremastiju strukturu krompir pirea, pre nego što ga pomešate sa puterom i mlekom, dobro ga osušite odnosno ocedite od vode u kojoj se kuvao.

7. Ako želite da jelo ima blagu aromu belog luka, ali ne želite da ga stavljate u jelo, premažite ceo tiganj jednim čenom.

8. Da svinjsko meso ne bi bilo tvrdo, posolite ga tek na kraju pečenja.

9. Da bi se beli pirinač brže skuvao, dodajte malo sirćeta u vodu.

10. Premažite medom, konjakom ili sokom od šipka meso pre pečenja da biste dobili hrskavu koricu.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia