Izgled Due Lipe u novom spotu je omaž – a da li znate kome?

Pevačica Dua Lipa objavila je juče spot za pesmu Demenaor, koju je snimila sa nedavno preminulim reperom Pop Smokeom. Njen stilista Lorenco Posoko je za ovu priliku izabrao haljinu visoke mode koju je inspirisao 18. vek. Haljina je deo kolekcije za proleće/ leto iz 1998. godine, dizajnirao ju je Jean-Paul Gaultier i prvi put je predstavljena tada, na Pariskoj nedelji visoke mode. Kolekcija “Les Marquis Touaregs” je doživela ogroman uspeh, jer je pronašla nit koja spaja rokoko stil sa materijalima afričkih plemena. Iz kulturne fuzije rođena je nova estetika – i publika je to prepoznala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loving_inspo25

Ove godine, lajtmotiv svih crvenih tepiha su bili vintage momenti visoke mode. Ipak, oni nisu kopirali, već slavili sve zvezde koje su nosile haljine pre njih.

Milenijalci bi verovatno pomislili da je stilu Due Lipe iz rokoko ere doprinela serija “Bridgerton” koja je krajem prošle godine osvojila simpatije publike širom sveta. I pogrešili bi. Pogrešili bi i oni kojima bi asocijacija otišla u previše očiglednom smeru, ka Mariji Antoaneti. Ipak, pravi fanatici pop kulture (kao što smo mi) prepoznali su koje su svetske ikone inspirisale dvadesetpetogodišnju pevačicu i njenog stilistu.

Prva je naravno, Madona koja je bila trendseterka pre nego što smo znali šta taj izraz uopšte znači. Ona se na svom nastupu na MTV muzičkim nagradama kada je pevala svoj planetarni hit Vogue, pojavila slaveći eru u kojoj nikada nismo živeli, a za kojom smo nostalgični.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loving_inspo25

Haljina koju je nosila to veče nije dizajnirana specijalno za nju, a to nas dovodi do druge ikone koja je inspirisala Dua Lipu. Haljina je zapravo deo kostimografije filma “Opasne veze”  iz 1988. godine, u kojem je glumila legendarna Glen Klouz. Svet koji se odmarao od minimalizma obilovao je čipkom, perikama, korsetima i udvaranjem, a upravo taj svet nam je Dua Lipa približila u svom novom spotu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loving_inspo25

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Instagram