Vratile su se „mary jane“: „cipele za lutke“ sa retro dodirom

Verujte nam, par Mary Jane je ono što vam treba da započnete sezonu na desnoj nozi (tačnije …) sa odgovarajućom cipelom.

U moru jesenjih trendova, poznate cipele Mery Jane nisu mogle da ostanu neprimećene – cipele sa kaišem (jednim ili dvostrukim) koji je smešten na zadnjem delu stopala ili na zglobu ponovo osvajaju svojim retro šarmom.

Ali zašto se zovu May Jane?

Proslavile su se zahvaljujući crtanom filmu Richard Outcault pod naslovom Buster Brown, cipele je uvek nosila mala Mary Jane (otuda i ime), sestra istoimenog protagonista serije. Od 20-ih do 60-ih do danas, Mary Janes i dalje treba smatrati bezvremenskim modelom. To pokazuju velika imena poput brendova Dior, Gucci, Ferragamo, Prada i mnogih drugih koji su ih uveliko uvrstili u svoje kolekcije, reinterpretirajući različite modele sa retro ukusom na jedan trendi način: sa niskim potpeticama ili štiklama od lakovane kože, tartana, brokata, perforirane kože ili sa životinjskim otiskom. Miu Miu ih čak nudi u blistavoj srebrnoj boji ili sa oštrim pank naglascima. Ukratko, postoji nešto za svaki ukus!

Ako ste već u shopping mood-u, sve što treba da uradite je da pričvrstite kaiš cipele za zglob i počnete da tražite svoje omiljene Mary Jane.

foto:grazia.it/pinterest