grazia
X

GASTRO

Umesto mleka: 3 napitka koja možete popiti tokom posta

Pića na biljnoj bazi koja zamenjuju mleko.

Post je verska tradicija sa značajnim ograničenjima u ishrani. Međutim, u naše vreme nije tako teško držati post: nećete morati ni da se odreknete svog omiljenog lattea, jer danas nebrojene varijacije na temu mleka na biljnoj bazi zamenjuju tradicionalno kravlje i kozje mleko.  

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko je bela, slatka tečnost koja se dobija iz pulpe zrelog kokosa. Za orijentalnu kuhinju ovo je neizostavan sastojak, jer se najpopularnije vrste supa i sosova pripremaju upravo od kokosovog mleka. Međutim, treba ga razlikovati od sada popularne „kokosove vode“ (ili kokosovog soka) - prirodne tečnosti koja se ekstrahuje iz samog kokosa. Suprotno tome, kokosovo mleko se veštački proizvodi mešanjem kokosove pulpe i vode.

Ovaj proizvod se ne koristi u čistom obliku, ali je vrlo često prisutan u koktelima i jelima.

Međutim, mleko na biljnoj osnovi apsolutno nije bezopasno. Zbog visokog sadržaja masti, preporučuje se da se kokosovo mleko konzumira kao sastojak, ali ne i kao samostalno piće.

BADEMOVO MLEKO

Bademovo mleko je piće napravljeno od badema i vode. Slično je drugim vrstama biljnog mleka, ali je jedno od najpopularnijih zbog svog blagog ukusa i kompozicionih karakteristika: bademovo mleko ne sadrži laktozu i holesterol, a pošto su bademi jedan od glavnih izvora kalcijuma, ovo mleko ima prednost u odnosu na slične proizvode.

Bademovo mleko ne biraju samo vegetarijanci, već i ljudi koji ne podnose životinjsko mleko i sojino mleko.

A sada o lošim vestima. Bademovo mleko kupljeno u prodavnici često može sadržati dodatak ishrani karagenan, koji provocira pojavu upale gastrointestinalnog trakta i veoma je opasan u slučaju čira. I teško je pronaći druge mogućnosti na našim geografskim širinama - osim možda samostalnog pravljenja bademovog mleka kod kuće.

SOJINO MLEKO

Sojino mleko je mleko na biljnoj bazi napravljeno od soje. Ova vrsta mleka pojavila se u istočnoj Aziji, gde je i dalje možda najpopularniji sastojak u kuvanju. Od sojinog mleka se prave tofu, jogurt od soje, mlečni šejkovi itd.

Sojino mleko se dobija od suvog mleka u prahu - za njegovu proizvodnju soja je prethodno natopljena nekoliko sati, rezultujuća masa se kuva, filtrira i hladi. Proizvod je dodatno obogaćen kalcijumom i vitaminom B12, koji se takođe nalaze u kravljem mleku.

Sojino mleko telo lako apsorbuje - postoje čak i adaptirana mleka za bebe zasnovane na sojinim proteinima. Međutim, uprkos svim korisnim svojstvima, proizvod se kritikuje zbog složenog sastava: na primer, fitinska kiselina, kojom je soja bogata, ometa apsorpciju gvožđa.  

 foto:Pinterest

Povezane teme

GASTRO

Da li ste probali originalnu Nicoise salatu?

Kao što joj samo ime govori, Nicoise salata dolazi iz Nice u Francuskoj.

GASTRO

Detox Smoothies: recepti za povratak u formu posle Uskrsa

Hranljivi i lagani smoothiji za doručak pružiće vašem telu preko potrebnu detoksikaciju nakon uskršnjih praznika.

GASTRO

Lako, ukusno i zdravo: špagete sa zelenim šparglama

Jednostavan recept za savršenu italijansku večeru!

GASTRO

Veganski recepti na kojima će vam životinje biti zahvalne

Da biste bili dobar veganski kuvar, morate znati zamenske namirnice koje bi svaki pojedinac koji se hrani na biljnoj bazi trebalo da zna i koje vrste povrća mogu zameniti meso.

GASTRO

NOVITET NA TRŽIŠTU: Carnex Dimljena pileća prsa - lagan, ali vredan i slastan zalogaj

Pored širokog asortimama dobro poznatih Carnex šunki, od sada potražite na tržištu Carnex Dimljena pileća prsa, za one koje volite.

GASTRO

Zašto je važno da delimo tajne?

Podeliti tajnu sasvim je posebna priča.

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?

GASTRO

Ideja za doručak: tost sa avokadom, sirom i šunkom

Ukoliko ne znate šta danas da doručkujete, predlažemo da isprobate ukusan tost sa avokadom, sirom i šunkom.

GASTRO

Sezona jagoda: 5 načina da uključite jagode u doručak

Napokon je došlo vreme kada možemo uživati u jagodama.

GASTRO

Domaće sa ljubavlju - Mila's Homemade

Lifestyle i food blogerka Mila Vujisic je za aprilsko izdanje magazina Grazia pripremila dva izuzetno brza i lagana recepta.

GASTRO

Ukusna, zdrava i bez kalorija: salata od kvinoje sa paradajzom

Topli dani su pred nama, što znači da je pravo vreme da teške i kalorične obroke zamenimo laganijim.

GASTRO

Štrudla od višanja za 15 minuta

Ukoliko volite štrudlu sa višnjama imamo za vas savršen recept!

GASTRO

Pripremite ukusan tiramisu sa višnjama u čaši

Predlažemo da danas pripremite desert tiramisu sa višnjama.