GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

Ranije smo pisali da su bobice deserti za ljubitelje slatkiša, detoksa i one koji žele biti uvek mladi. Imaju mnoštvo korisnih svojstava: od niskog kaloričnog sadržaja i antioksidanata do pozitivnog uticaja na zdravlje srca i mogućeg uticaja na usporavanje rasta karcinoma.

Ovog puta smo odlučili da odustanemo od integrisanog pristupa i otkrijemo koji efekat jagode i trešnje imaju na naše telo i da li imaju nuspojave.

Jagoda

Jagode su odličan izvor vitamina C i B9, mangana i kalijuma. Dakle, vitamin C je neophodan za imuni sistem i zdravu kožu; Vitamin B9, poznat kao folna kiselina, neophodan je za normalan rast tkiva i posebno je važan za zdravlje trudnica i starijih osoba. Mangan i kalijum su potrebni za zdravo funkcionisanje većine procesa u ljudskom telu. Jagode su sačinjene od 91 odsto vode i bogate su biljnim jedinjenjima koja mogu biti dobra za zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi. Među dokazanim prednostima postoji i prava prilika za poboljšanje zdravlja srca, smanjenje šećera u krvi, pa čak i pomoć u sprečavanju nekih vrsta raka.

Kontraindikacije: alergijska reakcija na jagode nije retka pojava. Najčešće se javlja kod dece, ali ljudi koji imaju razvijenu alergijsku osetljivost na polen takođe mogu osećati neprijatnost kada jedu jagode. Pored toga, jagode sadrže goitrogene koji mogu oslabiti funkciju štitnjače kod ljudi koji imaju slične probleme. Osobe sa bubrežnim bolestima takođe bi trebalo da budu oprezne sa jagodama.

Trešnje

Trešnja je, kao i većina bobica, dobar izvor vitamina C, kalijuma, vlakana i drugih hranljivih materija koje našem telu trebaju za optimalno funkcionisanje. Sve trešnje, od žutih do tamnocrvenih, bogate su antioksidansima i mogu umanjiti rizik od hroničnih bolesti. Među jedinstvenim svojstvima trešanja, postoji i mogućnost da se većina sportista brzo oporavi. Ovo voće može da poboljša sportske performanse, smanji oštećenje mišića i smanji osetljivost. Zbog kalijuma i antioksidanata, trešnje imaju snažna zaštitna svojstva za srce. Postoje i studije koje dokazuju da protivupalna svojstva trešanja mogu pomoći onima koji pate od artritisa i gihta. Odvojena jedinjenja zajedno sa melatoninom pomažu u poboljšanju kvaliteta sna kod nekih ljudi.

Kontraindikacije: kao i kod jagoda, trešnje imaju nekoliko nedostataka. Trudnice i dojilje, kao i deca mlađa od tri godine moraju biti oprezna prilikom konzumiranja. Bolje je odložiti konzumiranje trešanja do boljih vremena (ako ne i zauvek) za osobe sa crevnim poremećajima, sindromom iritabilnog creva, bolestima želuca i pankreasa. Stoga, ako postoje pitanja, strogo je potrebno konsultovati stručnjaka.

Sorbet od trešanja i jagoda

Sorbet je u letnjim mesecima pravi beg od vrućine i savršeno rešenje kada želite pojesti slatki i osvežavajući desert. Pogledajte savršen recept za desert u nastavku.

Sastojci:

2,5 šolje smrznutog voća (jagode i trešnje)

 2 kašike soka od limuna;

1-2 kašike meda ili javorovog sirupa

2-3 kašike tople vode (ako je potrebno)

Priprema:

Stavite sve sastojke osim vode u blender. Miksirajte sastojke dok ne dobijete homogenu smesu, ponekad zaustavljajući postupak da bi se semenke bolje usitnile. Dodajte malo vode ako je potrebno. Dobivenu smesu prebacite u posudu pogodnu za zamrzavanje, zatvorite je i ostavite u zamrzivaču 2-3 sata. Možete poslužiti sorbet sa svežim bobicama ili bilo kojim prelivom po želji.

foto:vogue.ua

Povezane teme

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.