Fitnes

Kako smanjiti rizik od infekcije korona virusom

Kako zaštititi sebe i svoje najmilije?

Korona virus je zvanično dobio status pandemije, Italija je pod karantinom, svetska ekonomija trpi ozbiljne gubitke, a panika se približava ljudima.

Kako da zaštitite sebe i svoje najbliže od infekcije?

Šta je korona virus?

Novi korona virus je specifičan po tome što se po treći put u 20 godina virus ove porodice širi među ljudima i izaziva ozbiljnu bolest. Smrtnost od korona virusa češća je kod starijih ljudi. Sada u svetu već postoji više od 100.000 registrovanih slučajeva zaraze novim korona virusom i vidimo da što je osoba starija, to je veći rizik za nju da umre. Takođe, rizik povećava prisustvo neke druge ozbiljne bolesti, poput kardiovaskularnih problema ili dijabetesa.

Zašto se ovo dešava?

Postoji pretpostavka da je imuni sistem takvih ljudi jednostavno slabiji i da ne mogu da izdrže virus. Ali tačno kako se virus ubija još uvek nije poznato. Jasno je da je ovo upala pluća, ali se glavni mehanizmi još istražuju. 80% zaraženih, posebno deca, bolest nose u blagom obliku, poput obične prehlade, i šire je jer ne znaju da je u pitanju korona virus. 15% se ozbiljno razboli i treba im hospitalizacija. A samo 5% bolesti je ozbiljno. Činjenica da je korona virus dobio status pandemije nije tako strašno kako bi izgledalo. U epidemiologiji, pandemija je bolest koja se proširila na veoma veliku teritoriju: nekoliko zemalja ili ceo svet. Zaista, danas je pogođeno 114 zemalja, iako je većina slučajeva primećena u četiri. Štaviše, u dve od njih - Kini i Južnoj Koreji - epidemija je praktično preuzeta pod kontrolom. To nam govori da odlučno, sveobuhvatno delovanje može zaustaviti širenje bolesti.

Kako se zaštititi?

1. Često perite ruke sapunom

Ako ne možete oprati ruke na tradicionalan način, koristite antiseptike sa visokim sadržajem alkohola, ali imajte na umu da nijedno sanitarno sredstvo ne može zameniti pranje ruku sapunom i toplom vodom.

2. Držite distancu

U Srbiji situacija nije tako kritična kao u Italiji, nije potrebno držati metar razdaljine jedan od drugog. Ali, da minimizirate prisustvo na javnim mestima neće biti suvišno. Ne čekajte da se situacija pogorša.

3. Pokušajte da ne dirate usta, nos i ne trljajte oči

To su najjednostavniji kanali prenosa virusa, a klice koje se nakupljaju na dlanovima povećavaju rizik od infekcije.

4. Ako kašljete ili kijate, pokrijte usta ubrusom.

Salvetu treba odmah odbaciti, a ruke oprati ili tretirati sredstvom za čišćenje. U slučaju kašlja, nosite masku.

5. Obrišite ekran smartfona dezinfekcijskom krpom

Ne potcenjujte sposobnost telefona da nakuplja mikrobe na sebi, koji mogu da žive na površini satima. Nemojte biti lenji da obrišete predmete koje je neko koristio pre vas.

6. Pri prvom znaku bolesti, bilo da je to curenje iz nosa ili niska temperatura, odmah pozovite lekara. Na prvi znak prehlade pokušajte da se izolujete i pozovite lekara kod kuće. Ne ugrožavajte druge.

Koji su simptomi koronavirusa?     

groznica     
kijanje     
kašalj     
nedostatak daha

foto:bazaar.ru

Povezane teme

Make up

Ako želite prirodan i blistav ten, ovo je puder koji morate probati

Max Factor predstavlja Miracle Second Skin, lagani fluid za usavršavanje kože koji je obnavlja, štiti i hidrira, a rezultat je koža koja izgleda nenašminkano.

Parfemi

C-thru je lansirao nove toaletne vode u neodoljivim ambalažama!

Isprobajte vaš omiljeni C-thru brend u novoj luksuznoj ambalaži dostupan u četiri mirisne note: Joyful Reveal, Girl Bloom, Harmony Bliss i Luminous Emerald.

Nega kože

TOP 5 proizvoda koje morate uvrstiti u svoju beauty rutinu

Ulepšajte sebi dane koje ovih dana provodite uglavnom kod kuće.

Parfemi

Kaja Gerber predstavila najsvežiju verziju mirisa Marc Jacobs

Još jedan mirisni novitet - Marc Jacobs Daisy Dream!

Fitnes

4 sigurna znaka da vam nedostaje vitamin C

I ozbiljnije je nego što mislite!

Fitnes

8 instagram profila posvećenih jogi - odobreni od strane Kare Delevinj

Manekenka održava dobru formu i nosi se sa anksioznošću koristeći vežbe i jogu.

Make up

Colourpop x Mulan - kolekcija šminke u čast novog Disney filma

Trend koga smo svedoci poslednjih godina jesu limitirane makeup kolekcije u čast Disney filmova. Brend Colourpop, koji je donekle i poznat po raznim kolaboracijama, je pre samo par...

Parfemi

Čuveni Paco Rabanne 1 Million miris u novoj verziji

Postoje dve vrste ljudi. Jedni su oni koji rizikuju a drugi su posmatrači. Pred vama je novi Paco Rabanne 1 MILLION Parfum. Ista harizma. Ista zavodljivost. Isto držanje. Isti miri...

Fitnes

Sami sa hranom - kako da ne dobijete kilograme u karantinu

Epidemija korona virusa naglo je promenila naš uobičajeni život.

Parfemi

Najbolji miris za proleće, prema Oliviji Palermo

Kremasto voćni cvetni miris za najlepše doba godine!

Fitnes

Vežbajte kod kuće: 5 vežbi koje praktikuju Victoria's Secret anđeli

Vežbanje kod kuće, može imati odlične rezultate ako se izvodi dosledno.

Fitnes

3 načina da ostanemo fit u izolaciji

Briga o razumnoj telesnoj težini i jačanju imuniteta obaveza je prema sebi u svakodnevnom životu, s tim da ju je nešto teže sprovesti u izolaciji.

Make up

Wet n Wild je lansirao makeup kolekciju sa poznatim mladim influenserom

Poznati mladi influenser i jutjuber Bretman Rock je ostvario još jednu sjajnu kolaboraciju. On ima samo dvadeset i jednu godinu i već mnogo uspeha iza sebe. Kolekcija nosi naziv Ju...