grazia

GASTRO

Mirisni, mekani, posni medenjaci

Kakvi su to praznici ukoliko se po kući ne širi miris kolača, posebno ako sadrže med, cimet, vanilu... A medenjaci su više od slatkiša. Oni su poziv na druženje i rasplamsavanje mašte, dok ih ukrašavate, a mogu vam poslužiti i kao ukrasi za jelku. Svakako su preukusni, simbol praznika. Što duže traju, to su mekši i ukusniji, zato slobodno napravite veću količinu i čuvajte ih u metalnim kutijama. Mališani će se posebno obradovati, ne samo da ih konzumiraju, već će biti i ponosni što su učestvovali u pripremi.

Sastojci: 250 g meda, 150 g margarina, 100 g smeđeg šećera, kašičica mlevenog cimeta, kašičica karanfilića u prahu, 1/2 kašičice rendane korice limuna, 1/2 kašičice rendane korice narandže, vanilin šećer, 500 g brašna (meko T-400), 1/2 kesice praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, prstohvat soli

Za ukrašavanje: 150 g šećera u prahu, 1 kašičica soka od limuna, voda ili biljno mleko (količina po potrebi)

Testo: U šerpici na tihoj vatri zagrejete med, te u njemu rastopite komadiće biljne masti. Dodajte smeđi šećer, a potom i začine, pa sve zajedno promešajte i sklonite sud sa vatre. U činiju za mešenje prosejte brašno, dodajte so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešajte. Prohlađeni med sipajte u brašno i umesite testo. Uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena.

Oblikovanje i pečenje: Rashlađeno testo oklagijom rastanjite na debljinu od pola centimetra. Modlicama po svojoj želji vadite iz testa oblike i ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 180º C do 10 minuta. Dužinu i temperaturu pečenje prilagodite osobinama svoje pećnice, al pazite da medenjake ne prepečete. Treba da budu meki kad ih izvadite jer će se hlađenjem dodatno stvrdnuti. Izvadite pleh iz rerne i ostavite kekse da se ohlade u plehu. Medenjake čuvajte u zatvorenim metalnim kutijama na sobnoj temperaturi. Mogu dugo da stoje jer ne sadrže kvarljive namirnice.

Tekst: Snežana M. 

Fotografija: Shutterstock

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo