Mirisni, mekani, posni medenjaci

Kakvi su to praznici ukoliko se po kući ne širi miris kolača, posebno ako sadrže med, cimet, vanilu… A medenjaci su više od slatkiša. Oni su poziv na druženje i rasplamsavanje mašte, dok ih ukrašavate, a mogu vam poslužiti i kao ukrasi za jelku. Svakako su preukusni, simbol praznika. Što duže traju, to su mekši i ukusniji, zato slobodno napravite veću količinu i čuvajte ih u metalnim kutijama. Mališani će se posebno obradovati, ne samo da ih konzumiraju, već će biti i ponosni što su učestvovali u pripremi.

Sastojci: 250 g meda, 150 g margarina, 100 g smeđeg šećera, kašičica mlevenog cimeta, kašičica karanfilića u prahu, 1/2 kašičice rendane korice limuna, 1/2 kašičice rendane korice narandže, vanilin šećer, 500 g brašna (meko T-400), 1/2 kesice praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, prstohvat soli

Za ukrašavanje: 150 g šećera u prahu, 1 kašičica soka od limuna, voda ili biljno mleko (količina po potrebi)

Testo: U šerpici na tihoj vatri zagrejete med, te u njemu rastopite komadiće biljne masti. Dodajte smeđi šećer, a potom i začine, pa sve zajedno promešajte i sklonite sud sa vatre. U činiju za mešenje prosejte brašno, dodajte so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promešajte. Prohlađeni med sipajte u brašno i umesite testo. Uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena.

Oblikovanje i pečenje: Rashlađeno testo oklagijom rastanjite na debljinu od pola centimetra. Modlicama po svojoj želji vadite iz testa oblike i ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 180º C do 10 minuta. Dužinu i temperaturu pečenje prilagodite osobinama svoje pećnice, al pazite da medenjake ne prepečete. Treba da budu meki kad ih izvadite jer će se hlađenjem dodatno stvrdnuti. Izvadite pleh iz rerne i ostavite kekse da se ohlade u plehu. Medenjake čuvajte u zatvorenim metalnim kutijama na sobnoj temperaturi. Mogu dugo da stoje jer ne sadrže kvarljive namirnice.

Tekst: Snežana M. 

Fotografija: Shutterstock

 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.