grazia

GASTRO

Postanite majstor za sendviče: 6 saveta za mala remek-dela, kao stvorena za kućna okupljanja

Mali zalogaji, sendvičići ili kanapei, kako god ih nazvali, uvek su dobra ideja za posluženje. Svi ih vole jer asociraju na detnjstvo i proslavu rođendana.

Bez obzira da li idemo u goste ili nam oni dolaze, u našoj, balkanskoj tradiciji odomaćeno je da se pored kafe i pića, uvek i nešto prezalogaji. Koliko god da je to s jedne strane izraz naše gostoljubivosti i odraz tople duše, s druge strane ta navika ume da bude opterećujuća. Sigurno vam se desilo da ste odložili dolazak najavljenih gostiju jer nemate vremena da nešto spremite za posluženje. Ali, uvek postoji rešenje, a jedno od njih su mali, šareni zalogaji koji svi vole.

Dajemo vam sugestije kako da postanete majstor za sendviče i bez nervoze dočekate i ugostite drage ljude i lepo se zabavite.

1. IZBOR HLEBA - U zavisnosti kakav sadržaj ćete staviti preko, birajte hleb. Ukoliko će biti više tečnih sastojaka, uzmite hleb koji ima čvršću kozistenciju, odnosno deblji. Ukoliko su sastojci tvrđe teksture, uzmite rastresitiji hleb, poput bageta, koji ćete ukuso seći, kako bi dobili veću površinu za raznovrstan sadržaj.

2. NI PRETANKO NI DEBELO ISEČEN HLEB - Što je hleb deblji i tamniji, zakuska će delovati bogatije, ali ne treba preterivati. Potrebno je napraviti balans između debljine, odnosno količine hleba i sadržaja koji ide preko.

3. TOST HLEB SE NE TOSTIRA - Najbolje je tost iseći na trouglove, svaki komad dijagonalno preseći, pa ga preseći na pola. Ukoliko baš želite, možete ga tostirati, ali samo jednu stranu na koju će ići kremastiji sadržaj. Tostirana strana će sprečiti natapanje hleba i biće kao barijera za oticanje tečnih namaza sa strane. Ne preterujte sa kvašenjem hleba sezonskim povrćem. Ukoliko, na primer, odaberete šunku i šparglu kao glavne sastojke, preko njih stavite sasvim malo rukole sa limunom

4. ODABIR NAMIRNICA KOJIMA PREKRIVATE SENDVIČ-ZALOGAJE - Nadev se može napraviti od najraznovrsnijih sastojaka koje uglavnom imate u kući, frižideru. Pored šunke, u različitim oblicima, može se upotrebiti i preostalo meso od ručka (iseckano na komadiće), riblji fileti iz konzerve, dimljeni losos, slaninica, avokado, kuvana jaja i naravno sir, kao njihov neizostavni deo. A tu su i namazi koje možete sami napraviti sa dodatkom majoneza, kečapa, senfa...

5. SIR KAO ZLATNI STANDARD - Svi sirevi su u igri, od tvrdih belih, nešto pikantnijih, poput sjeničkog ili zlatarskog do nešto mekše kozistencije kao što je feta i naravno kačkavalj i trapist, mešani, kravlji, ovčji ili kozji. Oni idu na kraju, seckani ili rendani.

6. ZA BOGATIJI IZGLED I DEKORACIJU - Kao finiš neodoljivih kanapea, koristite različito povrće - rukolu, peršunovo lišće, sitno seckane rotkvice, rendane krastavčiće, sitno seckanu papriku (svežu ili iz turšije)...

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.