grazia

GASTRO

Recept dana: Dinstani pileći bataci sa bukovačom i čeri paradajzom

Probajte piletinu na drugi način, u kombinaciji aroma koje će vas oduševiti. Skladna simfonija raznovrsnih ukusa odlikuje ovo jelo, savršeno za obrok udvoje uz čašu omiljenog vina.

Sastojci:

  • 4 pileća bataka
  • 300 g čeri paradajza
  • 200 g bukovače (ili šampinjona)
  • 100 g zelenih i crnih maslina
  • 30 g kapara
  • beli luk
  • majoran
  • so
  • koncentrat paradajza
  • bujon (pileći ili od povrća)
  • suvo belo vino
  • ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Odvojte nogice od karabataka tako što ćete ih preseći na mestu zgloba. Isecite čeri na polovine, stavite ih u činiju, posolite i ostavite da odstoje dok vi spremate ostale sastojke. Zagrejte u tiganju malo ulja sa 1 usitnjenim čenom (neoljuštenog) belog luka. Posolite nogice i karabatake, pa ih propržite desetak minuta. Izvadite iz tiganja komade piletine, odstranite beli luk i masnoću koju je meso pustilo.

Sipajte u tiganj čašu belog vina da bi se razblažili karamelizovani delovi sa dna, dodajte malo majorana i vratite meso u tiganj pre nego što vino u potpunosti ispari. Prelijte sa 4 kutlače bujona, dodajte kašiku koncentrata paradajza i ostavite da se kuva na vatri srednje jačine oko 40 minuta.

Propržite u drugom tiganju bukovaču isečenu na komade, uz dodatak ulja i 1 čena belog luka. Posle pet minuta dodajte čeri paradajz, kapare i masline. Propržite sve zajedno minut, pa prebacite u tiganj sa piletinom da se prži još pet minuta.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.

GASTRO

Recept dana: Baklava iz snova

Veoma izdašna poslastica koja može dugo da stoji i ne zahteva naročito umeće.