Recept dana: Dinstani pileći bataci sa bukovačom i čeri paradajzom

Probajte piletinu na drugi način, u kombinaciji aroma koje će vas oduševiti. Skladna simfonija raznovrsnih ukusa odlikuje ovo jelo, savršeno za obrok udvoje uz čašu omiljenog vina.

Sastojci:

  • 4 pileća bataka
  • 300 g čeri paradajza
  • 200 g bukovače (ili šampinjona)
  • 100 g zelenih i crnih maslina
  • 30 g kapara
  • beli luk
  • majoran
  • so
  • koncentrat paradajza
  • bujon (pileći ili od povrća)
  • suvo belo vino
  • ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Odvojte nogice od karabataka tako što ćete ih preseći na mestu zgloba. Isecite čeri na polovine, stavite ih u činiju, posolite i ostavite da odstoje dok vi spremate ostale sastojke. Zagrejte u tiganju malo ulja sa 1 usitnjenim čenom (neoljuštenog) belog luka. Posolite nogice i karabatake, pa ih propržite desetak minuta. Izvadite iz tiganja komade piletine, odstranite beli luk i masnoću koju je meso pustilo.

Sipajte u tiganj čašu belog vina da bi se razblažili karamelizovani delovi sa dna, dodajte malo majorana i vratite meso u tiganj pre nego što vino u potpunosti ispari. Prelijte sa 4 kutlače bujona, dodajte kašiku koncentrata paradajza i ostavite da se kuva na vatri srednje jačine oko 40 minuta.

Propržite u drugom tiganju bukovaču isečenu na komade, uz dodatak ulja i 1 čena belog luka. Posle pet minuta dodajte čeri paradajz, kapare i masline. Propržite sve zajedno minut, pa prebacite u tiganj sa piletinom da se prži još pet minuta.

Foto: Shutterstock