Probajte piletinu na drugi način, u kombinaciji aroma koje će vas oduševiti. Skladna simfonija raznovrsnih ukusa odlikuje ovo jelo, savršeno za obrok udvoje uz čašu omiljenog vina.
Sastojci:
- 4 pileća bataka
- 300 g čeri paradajza
- 200 g bukovače (ili šampinjona)
- 100 g zelenih i crnih maslina
- 30 g kapara
- beli luk
- majoran
- so
- koncentrat paradajza
- bujon (pileći ili od povrća)
- suvo belo vino
- ekstradevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Odvojte nogice od karabataka tako što ćete ih preseći na mestu zgloba. Isecite čeri na polovine, stavite ih u činiju, posolite i ostavite da odstoje dok vi spremate ostale sastojke. Zagrejte u tiganju malo ulja sa 1 usitnjenim čenom (neoljuštenog) belog luka. Posolite nogice i karabatake, pa ih propržite desetak minuta. Izvadite iz tiganja komade piletine, odstranite beli luk i masnoću koju je meso pustilo.
Sipajte u tiganj čašu belog vina da bi se razblažili karamelizovani delovi sa dna, dodajte malo majorana i vratite meso u tiganj pre nego što vino u potpunosti ispari. Prelijte sa 4 kutlače bujona, dodajte kašiku koncentrata paradajza i ostavite da se kuva na vatri srednje jačine oko 40 minuta.
Propržite u drugom tiganju bukovaču isečenu na komade, uz dodatak ulja i 1 čena belog luka. Posle pet minuta dodajte čeri paradajz, kapare i masline. Propržite sve zajedno minut, pa prebacite u tiganj sa piletinom da se prži još pet minuta.
Foto: Shutterstock