Recept dana: Savršeni ćevapi na naš način

Nezamislivo je bilo kakvo slavlje bez roštilja u kome su ćevapčići nezaobilazni. Omiljeni su na celom balkanskom području i svaka zemlja, kraj, grad imaju svoju recepturu po kojoj su poznati. I svako ljubomorno čuva sastojke koji se kriju u ćevapu, kao i način pripreme. Nekima je tajna u izboru mesa, nekima u dodacima koji se sjedinjuju sa mesom, a nekima gde, kako i koliko dugo se peku.

Mi vam predstavljamo recept koji se sastoji od svinjskog i junećeg mesa sa začinima, a koje možete ispeći kod kuće. Možete ih peći na kućnom roštilju ili na tiganju, a naš predlog je da ih ispečete u rerni. Probajte, uverićete se da nisu ništa manje ukusni od onih koje rado konzumirate.

Sastojci: 

  • 750 g mlevenog junećeg mesa 
  • 400 g mlevenog svinjskog mesa 
  • glavica i četiri čena belog luka 
  • dve kašičice sode bikarbone 
  • kašika mlevene paprike 
  • 1 jaje 
  • 150 ml kisele vode 
  • maslinovo ulje 
  • glavica crnog luka 
  • veza peršuna
  • 6 tortilja

Priprema:

U veću posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i iseckajte četiri čena belog luka. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmešajte smesu, a zatim sipajte kiselu vodu, da se sve sjedini.

Meso podelite na desetak delova, a zatim svaki deo oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i ostavite da odstoje u frižideru.

Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj temperaturi, ne duže od 15 minuta. Poslužite sa tortiljama i prilozima koje volite.

Foto: Shutterstock