grazia

GASTRO

Veganski recepti na kojima će vam životinje biti zahvalne

Da biste bili dobar veganski kuvar, morate znati zamenske namirnice koje bi svaki pojedinac koji se hrani na biljnoj bazi trebalo da zna i koje vrste povrća mogu zameniti meso.

Naša  preporuka je da naučite kako da pravite veganske verzije jela koje najviše volite, tako da se nikada nećete osećati uskraćeno. Uglavnom ne postoji nijedno jelo koje ne može da se zameni veganskom verzijom.

1. Savršena testenina

Govoreći o pastama, svi bi trebalo da znaju kako napraviti nekoliko jela od testenine. Kada je reč o raznim varijacijama namirnice, testenina je na vrhu liste. Postoji mnogo oblika koje možete izabrati, toliko sosova za kombinovanje, a u zavisnosti od ukusa možete da napravite italijansko jelo, kineski lo mein ili začinjene tajlandske nudle.

Prvi korak je znati kako pravilno kuvati testenine. Zatim pomešajte brzo jelo od testenine sa veganskim bolonjeze sosom, testeninom Puttanesca, prženim artičokama sa limunovim maslacem, rezancima od hladnog pirinča u začinjenom sosu od kikirikija i indonežanskim rezancima sa mešanim povrćem.

2. Hrskavi, nežno pečeni tofu

Jedan od najkorisnijih recepata koji možete znati je kako napraviti hrskavi, nežno pečeni tofu. Zašto? Jer kad jednom znate kako se ovo pravi, milion recepata vam je nadohvat ruke. Predlažemo da ispečete nekoliko komada tofua odjednom i da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru za različite obroke tokom cele nedelje.

Da biste napravili pečeni tofu potrebno je prethodno ga dobro iscediti. Veoma je važno to učiniti kako bi marinada mogla ući u tofu. Ako želite da vaš tofu bude još čvršći, zamrznite ga, odmrznite i iscedite. Tofu isecite na kockice (ili bilo koji oblik koji želite). Pripremite marinadu kombinovanjem ¼ šolje tamarija, ¼ šolje supe od povrća, 2 kašike maslinovog ulja, 2 mlevena češnja belog luka, 1 kafenom kašičicom sušene majčine dušice, paprike i mlevenog  kima, ½ kafene kašičice kurkume, ½ kašičice soli i ¼ kašičice crnog bibera u dubokoj posudi i umutite. Dodajte tofu u marinadu i uverite se da su svi komadi pokriveni. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u frižider nekoliko sati ili preko noći. Uklonite tofu iz marinade, osušite i stavite komade u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 275 stepeni 25-30 minuta, povremeno prevrćući dok tofu ne porumeni i postane hrskav koliko želite.

3. Savršeno pečeno povrće

Ako mislite da ne volite povrće, pokušajte da ga pečete. Dobija slatke ukuse dok se prirodni šećeri oslobađaju i čine povrće ukusnijim. Većina povrća se može pripremati istom tehnikom. Da biste napravili savršeno pečeno povrće: Zagrejte rernu na 250 stepeni. Isecite povrće na komade podjednake veličine. Stavite povrće na veliki pleh. Prelijte sa 1 ili 2 kašike maslinovog ulja i začinite solju i biberom. Dodajte 4 češnja seckanog belog luka i ½ kašičice osušenog origana ili vaše omiljene začinske biljke.

Promešajte povrće tako da je sve prekriveno uljem i da bi se začini rasporedili. Pecite 20 minuta, izmešajte povrće i nastavite da pečete još oko 20 minuta ili dok ne omekša.

4. Sočni grilovani sir

Grilovani sir je verovatno omiljeni sastojak sendviča većine ljudi. Ako mislite da biti vegan znači odricanje od ovog specijaliteta, razmislite ponovo. Uz sve ukusne, rastopljene veganske sireve, ovaj omiljeni sendvič može biti vaš svaki put kada poželite.

Da biste napravili sočni sendvič sa grilovanim sirom sa spanaćem i paradajzom zagrejte šerpu (nelepljivu ili teflonsku) na umerenoj vatri. Nanesite tanak sloj veganskog putera na jednu stranu hleba. Dodajte malo svežeg spanaća i dve tanke kriške paradajza. Preko spanaća i paradajza stavite dve kriške veganskog sira ili ¼ šolje izrendanog veganskog sira i prekrijte drugom kriškom hleba tako da podmazana strana bude dole. Pritisnite kriške hleba. Nanesite sloj veganskog putera na jednu spoljašnju krišku sendviča. Lagano položite sendvič, premazan maslacem prema dole, u vruću šerpu. Nastavite da pritiskate lopaticom tako da se sastojci istope. Kada dno sendviča porumeni, stavite puter na gornji sloj hleba i okrenite sendvič. Nastavite da pritiskate sendvič dok donja strana ne porumeni.

5. Topla, ukusna supa

Ako ćete uživati u veganskom grilovanom siru, uz njega treba da imate toplu činiju supe; to je klasična kombinacija. Čak i ako nemate sendvič, neophodno je znati kako napraviti veliki lonac supe. Supa može biti bistra ili gusta i kremasta. To može biti lagano jelo ili ispunjeno obilnim i hranljivim sastojcima koji ga čine punim obrokom u jednoj posudi. Supa je takođe sjajno jelo, jer je možete držati u frižideru i grejati cele nedelje ili je staviti u zamrzivač da biste kasnije uživali.

Skuvajte svoju omiljenu kombinaciju povrća, koje ćete nakon kuvanja izblendirati, a potom dodajte pavlaku za kuvanje i začine.

Uživajte!

Povezane teme

GASTRO

Panna Cotta sa višnjama - Lagan, hladan desert napravljen od 6 sastojaka

Hladan i lagan desert leti nije samo dozvoljen, već i potreban.

GASTRO

Lepota dolazi iznutra, zato radite na tome

Poznato je da žene tokom letnjih meseci posebnu pažnju posvećuju svom izgledu pa se odlučuju za držanje raznoraznih dijeta, odlaze u teretanu, posećuju kozmetičke salone…

GASTRO

Vreme je za koktel: Najbrži recept za Coconut Margarita

U letnje raspoloženje ulazimo sa egzotičnim koktelom koji će biti spreman za manje od 5 minuta i idealan je za prijatne večeri na terasi.

GASTRO

Ukusan desert sa ledenim želeom

Da je leto desert, bio bi sladak, hladan i lagan.

GASTRO

Najbrži recept za autentične francuske palačinke

Sigurno ste u nekom trenutku podlegli iskušenju i poželeli da sebi i svojim najdražima pripremite ukusne palačinke.

GASTRO

Letnji recept za čizkejk od avokada bez pečenja

Brz i lak recept za desert koji ni na koji način neće uticati na vašu figuru.

GASTRO

Da li ste probali originalnu Nicoise salatu?

Kao što joj samo ime govori, Nicoise salata dolazi iz Nice u Francuskoj.

GASTRO

Detox Smoothies: recepti za povratak u formu posle Uskrsa

Hranljivi i lagani smoothiji za doručak pružiće vašem telu preko potrebnu detoksikaciju nakon uskršnjih praznika.

GASTRO

Lako, ukusno i zdravo: špagete sa zelenim šparglama

Jednostavan recept za savršenu italijansku večeru!

GASTRO

NOVITET NA TRŽIŠTU: Carnex Dimljena pileća prsa - lagan, ali vredan i slastan zalogaj

Pored širokog asortimama dobro poznatih Carnex šunki, od sada potražite na tržištu Carnex Dimljena pileća prsa, za one koje volite.

GASTRO

Zašto je važno da delimo tajne?

Podeliti tajnu sasvim je posebna priča.

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?

GASTRO

Ideja za doručak: tost sa avokadom, sirom i šunkom

Ukoliko ne znate šta danas da doručkujete, predlažemo da isprobate ukusan tost sa avokadom, sirom i šunkom.