Fitnes

Ugljeni hidrati ili so: šta uzrokuje zadržavanje veće količine tečnosti u našem telu?

Ko je najveći "krivac" za zadržavanje tečnosti u telu?

Verovatno znate da je so povezana s povećanim zadržavanjem tečnosti. Ugljeni hidrati su, međutim, kategorija koju ne okrivljujemo. Međutim, i so i ugljeni hidrati mogu dovesti do zadržavanja tečnosti. So ima negativan uticaj na vaše celokupno zdravlje. Sa druge strane, ugljeni hidrati imaju ograničeniji uticaj, što može rezultirati povećanjem telesne težine, ali i povećanjem performansi u svakodnevnim obavezama.

Natrijum pomaže da se reguliše nivo vode u telu. Kao rezultat, ukupna količina natrijuma ili soli koju konzumirate utiče na to da li se održava ili smanjuje voda u vašem telu. Ako unosite više soli, vaše telo zadržava više vode, zbog čega se osećate vrlo otečeno. Ugljeni hidrati takođe uzrokuju zadržavanje vode, ali na drugačiji način. Neki od ugljenih hidrata koje konzumirate čuvaju se u telu u obliku glikogena. Glikogen se čuva u jetri i mišićima, gde se brzo može pretvoriti u glukozu, dajući vam energiju kada vam je potrebna. A gde je zamka? Molekuli glikogena sadrže vodu i prema Američkom savetu za vežbanje svaki gram glikogena zadržava oko 3 g. voda.

Količina vode koju telo zadržava od konzumiranja ugljenih hidrata ima ograničenje, jer vaše telo ima ograničen prostor za skladištenje glikogena. Ako konzumirate više ugljenih hidrata nego što vam je potrebno možete dobiti 1 do 2 kilograma glikogenske vode, prema Američkom savetu za vežbanje. Ova vrsta zadržavanja je korisna jer održava ćelije hidriranim za optimalne performanse. S druge strane, zadržavanje vode uzrokovano velikim unosom soli ometa protok metala, koji su vitalni za živce i mišiće, jer doprinose njihovom normalnom funkcionisanju. Takođe povećava volumen krvi, što izaziva visok krvni pritisak.

Ako dobijete virus ili ako intenzivno vežbate i znojite se više, so i ugljeni hidrati sprečiće opasnu dehidraciju u telu.

Ako ste primetili zadržavanje vode, prvi korak je da prestanete konzumirati so. Ograničite unos na manje od 1,5 mgg dnevno. Obratite pažnju i na prerađenu i hranu jer je ona skriveni izvori soli.

Smanjenje unosa ugljenih hidrata takođe može pomoći, ali ne zaboravite da su važni za vašu energiju. Ugljeni hidrati bi trebalo da čine 45% vaših dnevnih kalorija. Usvojite uravnoteženu ishranu koja uključuje sveže voće i povrće, nemasno meso i hranu od skroba punog zrna, jer nedostatak vitamina B kompleksa pomaže zadržavanju vode.

Pojačajte svoju hidrataciju. Da biste izbegli zadržavanje, povećajte unos vode, što pomaže ravnoteži natrijuma i tečnosti. Preporučeni dnevni unos vode za žene je 9 čaša, dok za muškarce iznosi 12, prema Univerzitetu u Mičigenu.

madamefigaro.gr

Povezane teme

Parfemi

Lejdi Gaga - lice novog mirisa Valentino

Kada se Lejdi Gaga i modna kuća Valentino sastanu, događa se magija.

Nega kože

Barbie x GlamGlow: maska za lice protiv akni i masnog sjaja kože

GlamGlow je predstavio Supermud Cearing Treatment masku za lice, koja čisti pore, uklanja masni sjaj, a takođe ublažava upalu.

Make up

Muza Lagerfelda: najupečatljiviji beauty look sa Chanel Haute Couture revije

Pre neki dan održana je prezentacija prve digitalne revije modne kolekcije Chanel Haute Couture 2021, koja je simbolično bila posvećena legendarnom Karlu Lagerfeldu.

Parfemi

Vatrena noć: novi miris Louis Vuitton sa tamjanom

Louis Vuitton predstavio je novi parfem Nuit de Feu, miris za koji njegov kreativac, parfimer Žak Kavalje Beletrud, veruje, da miriše tačno poput letnje noći u pustinji, sa vatrom...

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.