H2O +1: voda sa krastavcem

Otvaramo seriju materijala posvećenih prirodnim „dodacima“ vodi.

Da li osvežavajuće kriške krastavca u čaši zaista čine čuda za detoks i podmlađivanje ili samo napitak čine malo ukusnijim?

Krastavci su možda najčešći i najpoznatiji dodatak svemu. Od ikoničnog postavljanja kriški krastavca na kapke kao načina da se smanji natečenost nakon olujne noći do mnoštva tračeva o dijeti. Uporedo sa jabukovim sirćetom i sokom od celera, postao je još jedan navodni lek za sve.

Ali čemu služi kriška krastavca u mineralnoj vodi ako je ovo povrće praktično sačinjeno od vode? Međutim, svako ko je ikad popio čašu vode sa krastavcem na letnjoj terasi može potvrditi da je piće u najmanju ruku ukusno i osvežavajuće. Ali da li će dodavanje krastavca H2O zaista očistiti vašu kožu, pružiti detoksikativni efekat? Nažalost, najverovatnije ne.

Za početak krastavci su 95% vode. Iako ih ovo čini ekstra hidrirajućom biljkom, zapravo nema zaostalog hranjivog sastojka. Imaju dozu vitamina K (koji pomaže zgrušavanja krvi) i kalijuma (elektrolita koji zadržava tečnost unutar ćelija). Ali u prozirnim kriškama krastavca u vodi, čak su i ove hranljive materije zanemarljive. Štaviše, kada pijete vodu od krastavca umesto da jedete samo povrće, nedostaju vam važniji sastojci poput rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Šta je sa tvrdnjom da voda od krastavca uklanja toksine iz tela? Ovo je džinovski mit. Ili možda placebo efekat. Naša pametna tela su vrlo dobro opremljena sa svime neophodnim da bi se telo rešilo toksina kroz sopstvene funkcije. Međutim, voda od krastavca i dalje ima koristi. A to je njen ukus! Ukus ovih sastojaka je tako prijatan za naše receptore da nas podstiče da češće pijemo više vode.  

U svakom slučaju, bolje je odabrati vodu sa kriškama krastavca nego slatku sodu kada želite da utolite žeđ.

foto:elle.ru