Sigurno ste čuli ili pročitali izraz fushion kuhinja, a da li ste se zapitali šta to uopšte znači?
Sama reč fushion daje odgovor, odnosno može se naslutiti da je reč o fuziji. Upravo tako, suština je spajanje najrazličitijih namirnica, sa raznih podneblja, kombinacija dijametralno suprotnih ukusa, za šta smo donedavno smatrali nemogućim, odnosno da rezultat toga može biti više nego ukusno jelo u kome se prepliću najrazličitije arome. Ali, potrebno je to umeti, biti kulinarski majstor koji odlično poznaje hranu, ima iskustvo i voli ono što radi.
Koreni fusion kuhinje su drevni, budući da su se ljudi vekovima kretali i razmenjivali kulinarsko nasleđe, ali je sam koncept popularizovan ’70-ih godina, kada je nekoliko francuskih kuvara počelo da nudi hranu kombinovanu sa azijskom kuhinjom. Koncept spajanja namirnica, postupaka i metoda pripreme se proširio na Ameriku, azijske i evropske gradove.
Današnji svet je takoreći opsednut hranom, zahvaljujući sveopštem kozumerizmu, gde hrana zauzima značajno visoko mesto, što se može videti i na društvenim mrežama koje su zapljusnute fotografijama raznoraznih specijaliteta. A sve to i zbog toga što ljudi danas mnogo više putuju nego radnije i u prilici su da upoznaju druge kulture, samim tim i isprobaju hranu koja nije deo njihovog podneblja.
Kombinacija dijametralno suprotnih ukusa povešće vas na jedinstveno putovanje čulima. Odlikuje se nedostatkom strogih pravila osim jedinog, a to je da jelo mora biti izuzetno ukusno. Prelazeći konvencionalne geografske, istorijske granice i mešajući kulture, fuzija je sigurna i nesvakidašnja.
Foto: Pexels